Postao/la magda74 » 12 pro 2005, 01:45
Drage cure, molim vas da mi pomognete savjetom što učiniti u slučaju mog sina. Naime, majka sam dječaka D. koji će uskoro napuniti 16 mjeseci. Opisala bih vam malo nalaze pa da mi, ako znate, kažete da li mogu upućivati na usporen razvoj govora ili usporen mentalni razvoj, te, po vašem mišljenju što poduzeti. D. je rođen iz uredne trudnoće u terminu, carskim rezom zbog zatka (plodna voda mekonijska). Apgar 10/10. Sa 6 mj. smo upućeni na neurološki pregled koji je pokazao dystony sy - kašnjenje motorike, posebno u potrbušnom položaju. Ultrazvuk: vel. i oblik komora blaže šire, bez asimetrija, hiperehigenih rubova; falks medioponiran; plexusis simetrični. Stanje iza HIC I /SEH/ obostrano. Krenuli smo na vježbe razvojne gimnastike. Za dva mjeseca ponovljeni ultrazvuk: vel. i oblik komora u redu, hiperehogenih rubova iza SEH, drenaža nije remećena , IHF bp, girusi i sulkusi primjereni, UZ u granici normale. Tada smo napravili i EEG i nalaz je bio uredan. Nakon toga nam je rečeno da više ne moramo dolaziti na kontrolu, osim redovito kod fizijatra i naravno, vježbanje. D. je prohodao samostalno prije 15-ak dana i uskoro ćemo završiti s vježbanjem. <
>Jedna mora završava, a nova počinje. Dakle D. je imao faza kada je govorio neke slogove va-va, ta-ta, ba-ba, ma-ma... (oko 7 mj., pa je ušutio neko vrijeme, onda oko godinu dana ponovo, pa je nakon nekog vremena opet ušutio). Gestovno komunicira, pokazuje prstom i sve poprati sa mmm, mmm! mmmm? mmm. i razumije jako do
o. Izvršava naredbe daj, donesi, baci loptu; maše pa-pa ako je raspoložen; pokazuje dijelove tijela (oko, uho, nos, glava, kosa, ruka, noga, pupa); prepoznaje većinu predmeta koji ga okružuju. Koliko smo se mi god veselili da je ta-ta ustvari tata, sad nam je jasno da je to bilo samo ponavljanje slogova. D. ipak još ne govori ni jednu riječ sa značenjem. Ustvari trenutno ne govori ni bez značenja. A sad nas to već poprilično za
injava.<
>Oprostite što sam vas ovako nadugačko zagnjavila ali nisam htjela samo reći "on ne govori" kad mislim da je sve ovo što mu se dogodilo moglo utjecati na razvoj govora. Nadam se da ćete mi moći pomoći svojim iskustvom, kao što ste mi puno puta pomogle u proteklih godinu dana koliko vas čitam. Unaprijed se zahvaljujem na svakom savjetu. <i></i>
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.