Mi jos nemamo puno problema s kozom no vise s ocima, cim vjetar zapuse Filipu doslovno curi iz ociju (on mi zna reci mama, Pepe place). On sebe zove Pepe (kako smo ga mi stalno zvali Filipe, Filipe ocito je pokupio njemu drage slogove pa u njegovu imenu je to slucaj s pe-pe. Usnice mu ispucaju kad je prehladjen posebno nocu, ocito nas suhi zrak nazalost. Za sada nismo nista koristili jer uglavnom samo prodje.<
><
>No nesto sam vam drugo htjela prenijeti. Kako zbog naseg weba cesto skoknem i na druge DS svjetske stranice tako sam cesto i na stranici DS Irska
http://www.downsyndrome.ie/, a oni nedavno krenuli s forumom. Buduci sa sluzbenih stranca nije moguce puno toga saznati tako sam se prijavila na njihov forum kak bih vise s njima dosla kako oni rjesavaju neke stvari ili kako su do sada rjesili. Naisla sam da i oni dugo cekaju logopeda, bas me zanima komentar drugih roditelja. No vidjela sam da imaju do
e
osure za osovnu i srednju skolu, da im ih je radila gdja. Sue Bakley iz Velike Britanije. Gdja Sue radi dosta s nasom djecom i imaju dosta materijalabaziranog na istrazivanju koja su oni provodili i preporuke za rad. <
><
>Irska je EU zemlja, jako napredna u zadnjih 10tak godina no iznenadjuju me situacije koje su jos uvijek dosta ceste kod njih, da se i oni muce o tome da li treba educirati medicinske strucnjake jer dozivljavaju slicne situacije kao i mi u nasim rodilistima. No ima i lijepih iskustava, no nisam se nadala da ima jos uvijek losih.<
><
>Citam i jednu knjigu oca mladica s DSom iz Amerike. Mladic je mojih godina. Situacije koje mi imamo, a i Irci, taj otac je prozivljavao 1961. godine. Inace otac je bio poznati trener americkog nogometa i sanjao je kako ce imati sina koji ce biti nogometas, no nakon dvije kceri dobio je sina s DSom. <
><
>Ono sto me jos ovih dana veseli je da literatura koju DS Irska preporuca su knjige iz USA. Irena, one nase knjige o gruboj, finoj motorici pa rana komunikacija, pa citanje....odlucila sam ih sve s kratkim komentarima staviti i na nas web. Kako moram kontaktirat izdavaca ovih dana tako cu pitat da li dopustaju. <
><
>Malo vise pokusavam s Filipom raditi neke vjezbice fine motorike tako da sam opet uzela te knjige i slazem sto cemo raditi.<
><
>I na kraju moram pohvaliti mog sina. Postaje pricalica, konacno.<
><
>Ovih dana kako je MM prehladjen i kaslje Filip hoda za mnom i prica, "Mama, tata kaslje", samo "s" nekako jos ima muklo. Na slicne varijante idu i druge recenice s tri rijeci. Jucer smo hodali po Jarunu i ponavljali rijec to-bo-gan, a on ce "tobogan"
zinski. Bilo je jos komentara na bacanje kamenicica u vodu, "tu puno vode". Kako je samo bio sretan i vesel te je ponavljao sam nekoliko puta. Nadam se da ce to sada ici
ze. U zadnjih 10 mjeseci napravio je veliki pomak, od slogova ka cijelim rjecima, i kracim recenicama. Vise od 2,5 godine imali smo uglavnom sve kroz slogove, puno rijeci, ali slogovi. Ocito je to bio njegov nacin. <
><
>Nase slicice su puno pomogle, i dalje ih slazem u recenice.<
>Iskoristila sam ovu prehladu MM i napravila Filipu nekoliko recenica kao:<
><
>Mama, tata kaslje.<
>Tatu boli grlo.<
>Tata je bolestan.<
><
>Filip kaslje.<
>Filipa boli grlo.<
>Filip je bolestan.<
><
>Mama kaslje.<
>Tata i Filip piju sirup.<
>Mi smo bolesni.<
><
>Svaka rijec je potkrijepljena slicicom.<
><
>Trenutno ucimo Sto mama radi?, Sto tata radi?, Sto je to?, Tko je to?.<
><
>Obozava upitnik, zove ga "pikinik". <i></i>
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."