Sada je: 30 tra 2026, 06:41.

Kakav ste tip mame?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Kakav ste tip mame?

PostPostao/la nadicab » 16 stu 2005, 12:54

na jednom roditeljskom kod nase slavne psihologice TS, ona je rekla da jedan dio problema koji imaju djeca lezi i u tome sto:<
>1. zelimo im priustiti pod svaku cijenu sve sto mi nismo imali<
>2. previsoki stupanj zasticivanja i rada umjesto njih - posljedicno nesamostalnost i ne preuzimanje odgovornosti.<
>Pitala nas je koliko roditelja ima koji vode/voze svoje dijete u skolu, iako je dijete dovoljno zrelo da moze samo ici? S koliko godina smo MI islil sami u skolu? I da onda roditelji pocnu prosvjedovati tipa "promet, ludjaci za volanom, manijaci u parkovima ..."<
>Za takve stvari ima i logicno rjesenje jer na kraju krajeva kako mi idemo na nase obaveze jer i za nas vrijedi pravilo "ludjaci u prometu, manijaci u prakovima ..." - semafori, pjesacki prelazi, edukacija o nepoznatima (to su mene isto ucili moji roditelji da ne idem nikome nepozantom sa slatkisima). Veli da ima puno djece koja se uopce ne voze tramvajem, autobusom itd jer ih stalno razvoze roditelji. <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Hajdi » 16 stu 2005, 12:59

Nadice, imaš pravo ... ja sam 7 godina stara išla sama u školu preko najprometnijih ulica u centru RI, 9 godina stara sam sama spremala mlađeg
ata za školu. MM isto sa 9 godina išao poni biciklom po sestricu u vrtić preko najprometnije LJ ulice. U prvom srednje sam išla na roditeljski za
ata jer roditelji nisu mogli. Ko za vraga razrednik mu je bio moj bivši razrednik. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la ina dvaputmama » 16 stu 2005, 14:34

Bubi, ja sam skoro kao i ti, a imam dvoje... Ne mogu si pomoci i gotovo. U posljednje vrijeme im dajem da sam spremaju knjige, ali kada odu spavati, onda pregledam <
><
>Sto se tice samostalnih odlazaka u skolu, sve to stoji da smo i mi isli sami jako rano, ali evo primjera u mom kvartu. Kad sam ja isla u skolu bilo je 20 automobila u cijelom kvartu i pola ulica nije niti bilo asfaltirano...a danas su mi semafori u kvartu, koliko je gust promet. Dok god budu isli zajedno u turunus, mi cemo ih voziti (a to je sigurno jos jednu godinu)...sto ne znaci da ne mogu ponekad sami doma (ali ne ove godine )... M 1997.<
>Jo 1999.<
>.<
><i></i>
ina dvaputmama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TiFilMama » 16 stu 2005, 17:21

ja bih tu istakla jos jednu stvar<
>naime,nasa djeca idu u vrtic, skolu.. i to je kako-tako slicno onome sto smo mi prosli<
>dok nasi roditelji nisu prolazili vrtic, skolstvo je bilo dosta drugacije od ovoga danas<
>tako da smo mi jedna nova generacija roditelja koja vec ima neke predodzbe o vrticu, skoli i na neki nacin znamo sto ih ocekuje i shodno tome zelimo im pomoci<
>znate ono kada kazu, da su danasnja djeca ovaka, pa onaka, ja bih na to rekla, da su roditelji ti koji su bitno drugaciji nego oni prije i samim tim djecu odgajaju na drugi nacin<
><
><
>Quote:Kad sam ja isla u skolu bilo je 20 automobila u cijelom kvartu i pola ulica nije niti bilo asfaltirano...a danas su mi semafori u kvartu, koliko je gust promet.<
>potpisujem! <i></i>
TiFilMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la cvita » 16 stu 2005, 17:36

I ja moje vozim premda im je škola relativno blizu i nije neka frka od prometa...ali eto nek budu dulje 15 min u krevetu i nek ne tegle te teške torbe.Ne smatram da će stoga biti niti neodgovorni niti ljeni ili pak nesamostalni.<
>I isto tako ovima u nižim razredima kontroliram da li su sve spremili,mada i ja nekad zeznem pa po
kam knjige <
> <i></i>
Sutra je novi dan
cvita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la † RLmama » 16 stu 2005, 21:36

Ja sam bila jedina mama iz Rokovog razreda koja je gotovo čitav prvi razred vodila dijete u školu i iz škole. I to zato što je trebao prijeći prometnicu na kojoj nije bilo semafora i meni se činila opasna, a Roko mi je bio totalno zaigran i djetinjast i nepažljiv. Splićanke će znati što znači prelaziti preko Vukovarske (4 trake). Naravno prevodila sam sve učenike njegovog razreda preko ceste jer me bilo strah za njih <
>E, tada sam predlagala da se organiziramo mi roditelji prvašića i da svaki roditelj jedan dan dođe na početku i kraju nastave i pazi na prijelaz i zaustavlja vozila (bilo je oko 90 prvašića, znači svakih dva tri mjeseca imaš "dežurstvo") ali osim njihovog kukanja na roditeljskom ("Neka naprave djeci nadhodnik, neka stave semafore, pre
zo voze treba dovesti policajce" - za što sam i ja bila, ali sam bila i za to da mi djelujemo odmah i na prijelazu i politički ) nitko se nije složio sa mnom nego se čekalo da to riješi netko drugi. Tako sam ja radi svog mira odlazila dvaput dnevno u šetnjicu do škole po dijete <
><
>Eto, možda je pretjerano, ali ja nisam mogla drugačije...<
><
><
> Ro '96. Lu '97. Jo '02. Fr '03. <
>stari s bafima, <
>stara s ogromnom trajnom <
>
at i ja,<
>cili umazani slajom<
>i sve je daleko...<i></i>
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la jzksv » 16 stu 2005, 23:22

Moja Katja ima 9 godina i jako je neodgovorna sto se zadace tice. Ako joj neko ne stoji nad glavom u stanju je oteeeeezzzzaaaaaati satima Uzas! To nam je najbolnija stvar u njenom skolovanju. To narocito oteze ako je zadaca neka lagana i rutinska, tipa prepisivanja, vjezbanja tablice mnozenja i sl. Ne znam sto da radim vise. Ako ju pustim da ide bez zadace (to im je osnova za ocjene), pokvarice ocjene totalno, a stvarno mi dodje da vise i ne pitam ima li zadacu. Druga stvar je sto ne mogu da ju naucim radnim navikama, a znam da ce joj trebati cijeli zivot. Mene niko nije kontrolirao, ja sam sama kad dodjem iz skole, pisala zadacu i tek onda se isla igrati i sl. I sve bilo super. I nekako sam sama od sebe odgovorna. A ona Stella je vec drugacija, mada i nema neke zadace, ali ima citanje. Ona dodje iz skole i odmah to obavi i to s veseljem. A ista ih majka rodila I kad ja Katji pocnem pridikovati, kako ce joj sve to trebati u zivotu, ona kaze da ce ona biti glumica i da joj nece trebati tablica mnozenja (odakle li je to pokupila?) Ja joj onda kazem da ce je svi varati i krasti joj novce, a ona kaze nek kradu, ja cu imati puno I sta da radim , ako iko ima neki pametan prijedlog, prima se. <
><
>Katja 14/5/96<
>Stella 2/3/00<i></i>
Katja 14.5.96
Stella 2.3.00
jzksv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † RLmama » 17 stu 2005, 10:23

Imam ti ja savjet, kod mene je upalio kod Roka <
>On je strašno otezao zadaću u prva dva razreda, počeo bi pisati, pa bi se zaigrao, pa bi jeo, pa bi čitao nešto drugo... I tako čitavi dan. Grozno.<
>Onda sam mu dramatično i odrješito rekla: "OK, imaš još točno 20 minuta (onoliko koliko to procijeniš da joj treba) za završiti zadaću. Nakon toga spremaš knjige, što je napisano - napisano je. Što nije - nije!"<
>Kod njega je to nevjerojatno djelovalo, u
zao bi se, skoncentrirao i bilo bi gotovo. <
><
>Kod Lu. nije upalilo, ona bi mrtva hladna spremila knjige i rekla "Ah, to nisam stigla..." <
><
>Probaj... Ro '96. Lu '97. Jo '02. Fr '03. <
>stari s bafima, <
>
at i ja,<
>cili umazani slajom<
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la runolist » 17 stu 2005, 10:45

<
>RL mama i ja ću isprobati tvoj savjet - kod nas se zadaća oteže unedogled - sve drugo mu je puno važnije od toga. <
>Stalno ponavljam kako treba prvo sve napisati pa onda ima vremena za igru, ali to rijetko upali. Obično mi kaže: "Mama ti ne znaš šta znači biti dijete, nama je igra najvažnija". <
><
>Što se tiče odlazaka u školu - nama treba 20 minuta hoda do škole, prolazimo kroz park, preko mosta, prometnih raskrsnica. Ne pada mi na pamet da ga puštam samog - radije ću ja otići i doći po njega, nego razmišljati jel' stigao u školu ili ne. <i></i>
runolist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la cvita » 17 stu 2005, 15:34

e ovo je sad malo , , ali samo da vas pitam kako kod vaše djece izgleda engleski jezik i što od njih očekuju.<
>Samo kratko...treći razred,prva dva gotovo ništa,što znači da se bojalo i u drugom malo čitalo .Sad užas , traži prijevod s hrvatskog na engleski.Sad više ne znam kako da pomognem..čitam s njim ,prevedemo i napišemo uvijek zadaću.<
>Vaša iskustva su....<
> <i></i>
Sutra je novi dan
cvita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Bubidea » 17 stu 2005, 17:16

Jucer je, zabunom , donio doma i pernicu i ja sam se , naravno , odmah bacila na posao..trebalo je nasiljiti sve olovcice i bojice ...barem nesto...jeeeeesssss <i></i>
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Solea » 17 stu 2005, 17:25

cccc, draga moja, to je za zuti karton <i></i>
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Wawayuq » 17 stu 2005, 17:25

<
>podsjecas me na Moniku iz Prijatelja, samo sto je ona bila opsjednuta ciscenjem stana <
>vis, ja nikad ne gledam u pernicu i dobar moj odgovoran sin mi je javio da vec 2 tjedna nema lijepila jer ga je izgubio, popodne mu idem kupiti novo <i></i>
Wawayuq
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ina dvaputmama » 17 stu 2005, 17:42

Bubi, i ja siljim olovke M 1997.<
>Jo 1999.<
>.<
><i></i>
ina dvaputmama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 17 stu 2005, 17:49

Ina mi smo tako slicne po mnogim stvarima, da , kada te citam, imam osjecaj da sam ja to napisala <
>I ono za skijanje, pa moras ti to sve pospremiti za njima, osusiti, sve imati pod kontrolom....pa je zato bolje da jos ne idu sami na skijanje...tak si i ja nekak mislim <i></i>
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la dunja » 17 stu 2005, 17:50

Inače nisam baš neka stroga mama, ali kaj se škole tiče nastojim trenirati strogoću a kolko mi ide o tom potom. <
>Moj miš je katastrofa neuredan, prekjučer mu dva puta istrgnula stranicu sa domaćom zadaćom iz hrv, na što je on naravno pobjesnio, rasplakao se, zainatio se, zatvrdoglavio, itd.itd. Al je na kraju napisao kako treba i došo se mami pomirit i pomazit. Inače, Bubi, i ja svaki dan pregledam sve knjige i pisanke, moram ga tjerat da našilji olovke, zaboravlja knjige ili pisanke, ostavio neki dan cijelu pernicu u školi, ma imam osjećaj da mu je škola ono, zadnja
iga, po cijeli dan plete one nekakve špage. <i></i>
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

PostPostao/la Wawayuq » 17 stu 2005, 18:09

plete spage? <
>kaj, jel to novi hit, nakon yu-gi-ho, bay-blade, nindja kornjace i koznavisesto? <
>moj je isto jucer doma ceprkao po mojoj kutiji s materjalima i koncima u potrazi za idealnim spagama za pletenje narukvica <
><
> <i></i>
Wawayuq
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Trini » 17 stu 2005, 18:18

Cvita - ja sam sjedim kraj L i on cita naglas, s tim da mu popravljam naglasak gdje treba. Onda procita jos jednom svaku pojedinu recenicu na glas i prevede je. <
><
>Po meni je veci problem pisanje, pa prije kontrolnog mu uvijek dam da napise neke rijeci na papir kako bi ih izvjezbao. Zadnje su pisali
ojeve, vjezbali smo tako da sam mu ja napisala numericki, a on je napisao na engleski, a kasnije sam mu diktirala na engleskom a on je trebao napisati koji sam
oj rekla. To nam je bilo dosta zabavno i cerekali smo se ... da bi test na kraju tocno tako izgledao i on dobio pet.<
><
>Sad polako uce i gramatiku, a to s njim povremeno ponavljam (npr. dok idemo negde van zajedno i sl.). I znam ga upozoriti kad gleda film na neku frazu koju je ucio. <i></i>
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la cvita » 17 stu 2005, 18:30

Ovakvi kontrolni kakve ti opisuješ mi imaju smisla..dakle tipa napisati zadane numeričke
ojeve ili eventualno nadopuniti rečenicu smislenim glagolom ili nekim pridjevom i sve to vezano uz neki već učeni tekst.Ali oni su dobili ravno 12 rečenica na hrvatskom koje su trebali prevesti na engleski.On ih kad su napisane na eng. bez problema prevede..ali ovak kad je o
atno koma.<
>Nisam baš sigurna da su 9-godišnjaci spremni za ovakve manevre s jezikom,ali možda griješim?!: <i></i>
Sutra je novi dan
cvita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Solea » 17 stu 2005, 19:02

cvita, ja sam vec pisala negdje o nasem engleskom, (sada vise ne znam gdje) uglavnom, V. je dosadan jer vecinu toga sto rade u skoli on zna. A rade po Profilovim knjigama (Building Blocks 1). Vidim da u biljeznicu nesto nacrta i napise kako se to izgovara a negdje ispravno napise (to valjda ticerica napise na plocu pa on prepise ). <
><
>I dodajem jos i to da i ja, naravno, pregledam i zadacu i pernicu, ali kad vidim da npr. olovke nisu zasiljene ja napomene njemu da ih treba nasiljiti a ne uzmem ih ja siljiti <i></i>
Solea
Sveta krava

PostPostao/la ina dvaputmama » 17 stu 2005, 21:13

Wawa, i mi pletemo spage do iznemoglosti..Danas sam kupila dva paketa neonskih, da se bolje vidi plet ... Inace, oni to rade pod boravkom u skoli, pa samo nastavi doma...<
><
>Evo, bas sam maloprije slozila knjige , a oni kod sveki kat nize "cuvaju" necakinju...<
> M 1997.<
>Jo 1999.<
>.<
><i></i>
ina dvaputmama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dunja » 18 stu 2005, 11:10

ma da wawa, imaš ih za kupiti dole na jarunskom placu u onom dućanu s igračkama u prolazu, dobiš kajjaznam oko 100 komada plastičnih špaga<
>pun mi ih je stan, nalazim ih svuda okolo <i></i>
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

PostPostao/la † RLmama » 18 stu 2005, 11:17

i mi pletemo špage bolje ide njima nego meni Ro '96. Lu '97. Jo '02. Fr '03. <
>stari s bafima, <
>
at i ja,<
>cili umazani slajom<
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la Bubidea » 18 stu 2005, 11:20

A kaj to pletete? Kak se to radi? Zasto ja nista ne znam o tome??? <i></i>
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Wawayuq » 18 stu 2005, 11:48

Dunjo hvala za upute! Kak vise nismo Jarunasi ne idem do tog placa cesto, morat cu navratit po spage i posjetit svoj dragi Sany shop, tam nisam bila vec godinama a nekad su mi bili glavni izvor odjece <
><
>Bubi, neznam ni ja jos kak te narukvice izgledaju jer je to friski hit, al sigurno budu uskoro dosle i do tvoje skole <i></i>
Wawayuq
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 18 stu 2005, 12:34

HAHAHA ... vidim došle špagice i u Hrvatsku ... to je ovdje bio hit prošle godine, sad je već malo popustilo ... sva djeca su plela ko luda, ma mogli su kućnu radinost otvoriti! Ima i nekih knjiga za kupiti s različitim uzorcima i uputama za pletenje. Kod nas je sad veća fora nizanje sitnih sitnih perlica na elastičnu nit pa se od toga radi prstene, narukvice itd. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 18 stu 2005, 12:39

to je jedina novotarija na koju ne sizim (osim na gomilu neuredno pobnacanih ostataka spagica) jer je izvrsno smirujuce sredstvo i potice finu motoriku. To mi se jako svidjelo u waldorfskoj skoli jer oni imaju predmet tipa domacinstvo gdje uce rucni rad. <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pamparam » 18 stu 2005, 13:26

Quote:Kod nas je sad veća fora nizanje sitnih sitnih perlica na elastičnu nit pa se od toga radi prstene, narukvice itd. HAHAHA... kod nas je to bila fora cijelo proslo ljeto, moji su jos i novce zaradjivali prodavajuci ih na moru! <
>hajdi, nisam mogla odoliti <i></i>
pamparam
Nude Beach Inspector

PostPostao/la cvita » 18 stu 2005, 13:36

ovo je opet ali mame prvaša ,a koji iz hrvatskog imaju Šk... e ovako zanimaju me oni zadaci konkretno glazbalo.Mi smo još prije mjesec dana napravili pačiće na štapu, a s druge stranhe je uputstvo kak napraviti čini mi se bubanj.<
>E sad moje dijete mahnitno to traži, a ja kužim da je to nestalo jer su bili samo ostaci i nije mi se činilo važno.Ja je<
>tješim da ćemo nešto smisliti i napraviti..pa ak neko ovih dana može pogledti ili se sjeća kak se to radilo<
>help... <i></i>
Sutra je novi dan
cvita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Bubidea » 18 stu 2005, 14:05

cvita ako sam do
o shvatila....trazis kak se radi bubanj( a to je bilo s druge strane pacica)?<
>Ako je tako, da ti slucajno nisi izrezala krivog pacica, ovaj pravi, veliki, preko cijele strane je bio, se , zabunom, nalazio u knjizi za drugo polugodiste.(ja se uopce ne sjecam da je s druge strane bilo nesto o bubnju) <i></i>
Bubidea
Bogom mi je dano

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.