Postao/la sanjascibajlo » 22 ožu 2006, 17:36
Sve ove razlicite radnje koje ste naveli u svojih klinaca prisilne su i odraz psihicke napetosti, ili potisnute nervoze i nezadovoljstva, koje van izbija na takav nacin - grizenjem noktiju, kolutanjem ociju, itd. I moj sin je prije nekoliko godina kolutao ocima i grizao nokte, pa sam se malo raspitala o tome i ponesto procitala.... Ped je rekla da dijete ne smijem opominjati da to ne radi, jer si ne moze pomoci (a to sam i citala), niti ga pitati zasto to radi, jer ne zna - ne moze objasniti. Treba puno setati po vani, trcati, loptati se, opcenito mnogo fizicke aktivnosti; u mom slucaju - ne "pritiskati" toliko dijete i ne ocekivati od njega uvijek maksimum. Biti blag s djetetom i imati strpljenja. Tako mogu reagirati na prinovu u obitelji, polazak u skolu, ili bilo koju drugu dugootrajniju stresnu situaciju. strpljenja, blagosti, odvalcenja paznje na nesto drugo kada "radi" tik - i proci ce. cca 6 mj. max. - po mom iskustvu. iako, kada situacija (opet) postane stresna, i tik se vrati. kaj cemo, kad imamo male, osjetljive, osjecajne i bistre bubice <i></i>