Sada je: 01 kol 2026, 19:59.

kad na skije

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: kad na skije

PostPostao/la Patagonia » 06 vel 2004, 14:29

YAYA, do
o nam došla! <
><
>To pitanje i mene muči .<
><
>Mi planiramo sljedeće zime na skijanje.<
>Dan će imati 3 godine i 3 mjeseca, Vita 4 godine i 4 mjeseca.<
><
>Mislim da nisu samo godine u pitanju .<
>Meni se čini da će Dan prije proskijati, Vitica mi je nekako mimozasta.<
>Sigurno će tuliti...zima, teško, buba me, .... .. Vita (06.09.2000.) i Dan (13.10.2001.)<i></i>
slika slika slika
Patagonia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

hvala na dobrodoslici

PostPostao/la mama yaya » 06 vel 2004, 14:38

ma sigurno da nije sve u godinama, pitanje sam uglavnom postavila zato sto moja curica vec sad hoce kije da joj kupimo Mislim da ako bude vidjela djecu na skijama da ce poluditi sto ona nema. Mene je vise strah da ona ne padne pa da sljedece godine ima podsvjesni strah od skija. Ma vidjecemo, ima toliko i drugih stvari za zabavu tamo u Austriji gdje idemo, pa cemo se valjda zabavljati dok tata skija. Mozda da joj kupimo neke one plasticne skijice koje idu na obicnu cipelu, ali vise nisam ni to sigurna da je do
o. <i></i>
Bajna - 05.01.2002.
Kikiriki - 07.09.2004.
mama yaya
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: hvala na dobrodoslici

PostPostao/la Mirna » 06 vel 2004, 16:02

pa ja sam misljenja da ne treba forsat do 4 godine. Zato sto s 4 godine moze sasvim lijepo uciti i upijati poput spuzve. Moze i s 5. Mislim da nije neka greska ako se stavi i ranije samo je pitanje sta ocekujes.<
>Mi smo Juju stavili na skije ove godine; znaci bila je 2 god i 8 mjeseci. Islo joj je ok koliko moze. Znaci ja ju stavim gore na
ijeg, MM ju docekuje dolje. Onda smo se malo naganjali medju nogama tako da osjeti
zinu i isli na bebi lift. Slijedec godine cemo ju dati u skolu skijanja.<
>A prosle godine je imala te male plasticne skije tek toliko da kad pocne vristati da i ona hoce na skije da joj imamo sta stavit na noge. I to je isto nosala jedno dva, tri dana uglavnom za setnju po gradu. <i></i>
Mirna

PostPostao/la Rimaithor » 06 vel 2004, 20:09

Mi smo još mali ali od prijatelja curica je proskijala sad pred dva tjedna.Ima 3,5 godine.I ODUŠEVLJENA je.Juri ko kamikazica... <i></i>
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Hajdi » 09 vel 2004, 14:43

imate na Mame u akciji nekoliko topika o skijanju i kacigama .... <
><
>skijašice<
><
>kaciga<
><
>kaciga 2 Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<i></i>
Hajdi
Sveta krava

hvala za linkove

PostPostao/la mama yaya » 09 vel 2004, 15:10

e kad si novi ne stignes ni sve prelistati, hvala Hajdi za linkove <i></i>
Bajna - 05.01.2002.
Kikiriki - 07.09.2004.
mama yaya
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: hvala za linkove

PostPostao/la Hajdi » 09 vel 2004, 17:28

Nema na čemu . Mislim da dijete može stati na skije čim je stabilno, znači od godine i pol nadalje, ali to još nema nikakve veze sa skijanjem. Pravo učenje može početi poslije treće godine kad dijete može shvatiti osnovne upute i već je dovoljno motorički razvijeno da koordinira kretnje, stabilnost, ravnotežu itd. Kod neke djece je to prije kod neke kasnije. Ovo su čisto moja iskustvena opažanja i ne neki stav iz literature. Prije svega treba skijanju pristupiti kao igri vezanoj na kratak vremenski interval i dijete nikako ne siliti ili forsirati. Oprema je vrlo važna, znači pancerice odgovarajuće veličine, skije odgovarajuće dužine, kaciga obavezna, topla i nepromočiva odjeća, rukavice, kapa, naočale. Ako je djetetu hladno uzalud je sav trud oko učenja. Na drugim topicima spominjem "uzde" koje su se nama pokazale kao vrlo korisne. Zbog pada se dijete neće prestrašiti ako ste uzeli u obzir sve sigurnosne mjere i bili s njim na blagoj padini. Što se tiče vučnice, do otprilike 6. godine još nisu samostalni (osim baby lifta u obliku tekuće trake na koji mogu već i trogodišnjaci) pa se uvijek voze s odraslom osobom. Do pete godine je najvažniji učitelj roditelj, a tek kasnije kad je dijete samostalno što se tiče opreme (obuvanja, nošenja skija itd) može ići na tečaj sa skijaškim učiteljem. Palice na početku nisu potrebne i samo smetaju.<
><
>Negativne posljedice prevelikog pritiska roditelja vrlo se
zo pojave, dijete odbija skijanje itd. Na temperaturama nižim od -10 djeca ne bi smjela boraviti vani zbog osjetljivih pluća koje hladan zrak može oštetiti. <
><
>Pozdrav,<
>Hajdi Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Mirna » 09 vel 2004, 19:39

Hajdi, sad ja nisam povezala, kaj si ti bas kupila uzde (vajeti)?<
>Ja sam downloadala filmic kaj si stavila i malo gledala i cini mi se ok fora, samo mi je pitanje koliko ja mogu vajetima upravljati. Mislim to me uvijek frka jer sto se tice mene kao ucitelja ja sam koma. Uvijek kcer navucem u najdublji snijeg i zapetljam i nju i sebe tak da je za malu najbolje da bjezi od mene <i></i>
Mirna

slazem se Hajdi

PostPostao/la mama yaya » 10 vel 2004, 11:13

najgore je ucenje prisila, tu onda nista od zanata. Ma ja sam pobornik onoga ako dijete puno zeli to cemo i probati. I mora im onako maleckim biti sve potaman jer nista od uzivanja. Ma krenem uvijek od sebe, ako mi nije sve ok nista od uzivanja. Veliki sam ljubitelj skijanja i duuugo vec skijam rekreativno, zelja mi je da i mala moja isto tako zavoli skije. Gledala sam i ja one uzde sega mi naziv ko uzde za konja, salim se. Ali cini mi se da nije to lose, iako mozda za malo starije od 2 godine. Ma idemo se mi igrati na snijegu pa kako ispadne. Treba sve da bude uzivanje, zar ne. <i></i>
Bajna - 05.01.2002.
Kikiriki - 07.09.2004.
mama yaya
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 10 vel 2004, 11:17

Mirna, ja sam posudila od prijatelja i to nam je bilo super! Ni MM ni ja nismo do
i skijaši ali smo bez problema skijali tako s njom. Uvjet je da ideš ili na bebilift ili na vrloooo blagu strminu za početak i lijepo voziš plug iza nje - paziš da je pogaziš svojim skijama ako slučajno padne. Mi smo ovo radili na uređenim prugama sa vučnicom. Nina je ispred mene skijala paralelno, nije odmah prokužila plug i zavoje, ali vrlo laganim potezanjem lijevo/desno mogla sam je usmjeravati da skrene. Ako je trebalo malo hodati uz
do, na primjer do vučnice, lijepo vajeti na drugu stranu okreneš i vučeš je za sobom. Vajeti držiš opuštene tako da dijete defacto samo skija. Nadam se da sam pomogla! Na onom filmiću mali super skija, mi smo bili daleko od toga! Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Mirna » 10 vel 2004, 15:45

A mislis da ces s njima i slijedece godine skijati ili je to samo ono za pocetnike. Pa kao sto se prije osamostali, to bolje? <i></i>
Mirna

PostPostao/la kelly » 10 vel 2004, 16:07

ja sam apsolutno protiv toga da roditelj uči tako malo dijete skijati.<
><
>Kao prvo - ako zaista niste odličan skijaš (a i ako jeste) a niste učitelj, vjerojatno nemate dovoljno znanja (a i ne sjećate se više) da sa djetetom počnete od doslovno NULE.<
>Kao drugo - roditeljima će dijete uvijek nešto izvoljevati (zima mu je, gladno je, daj me vuci, daj ovo, daj ono...) a učiteljima neće.<
><
>I protiv sam da se dijete stavlja na skije prije barem navršene 2,5 godine.<
>I to ne toliko zbog kralježnici koliko zbog još uvijek ne dovoljno čvrstih kostiju doljnjeg dijela tijela, dakle potkoljenice i nAtkoljenice. Može doći do iskrivljavanja nogu u X ili O.<
>Ne mora, ali može. A zašto riskirati?<
> Hana 18.03.2001.<i></i>
kelly
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 10 vel 2004, 16:33

Kelly, kao što vidiš, i ja mislim da je prije treće godine prerano za učenje iako dijete može već i prije fizički stajati na skijama. Roditeljev zadatak nije da dijete nauči neku bijesnu tehniku i da ga vodi na lude strmine već da mu skijanje približi kao nešto zabavno i zanimljivo, da ga nauči osnovama tipa obuvanje, stavljanje skija, hodanje po ravnom, hodanje uz
do, paralelno spuštanje, plug .. dakle osnove osnova za koje roditelj stvarno ne mora biti dobar skijaš. Isto tako dijete mora biti dovoljno veliko da ide samo na vučnicu, a do tada mora ići s roditeljem. Tek kad su ispunjeni ovi uvjeti može ići skijati s učiteljem u grupi. A za sve napredne tehnike apsolutno preporučujem kvalificiranog učitelja. Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la kelly » 10 vel 2004, 16:48

viš, ja baš mislim o
nuto!<
>Te osnove, najosnovnije stvari, će učitelj puno lakše pribiližiti djetetu nego roditelj.<
>Zato većina vrtića na snijegu i ima nekakve pingvine,kokoši ili kaj ja znam, male tuneliće, balone, obaveznu traku na koju djeca stanu pa ih ona vuče gore.<
><
>Ovo kaj si napisala, hodanje uz
do, paralelno spuštanje,plug....to dođe nakon barem dva-tri puta što je dijete bil na skijanju, o vučnici da ne pričam.<
><
>Hana je i tako premala da sama obuće pancerice (i bit će to još neko vrijeme), također i da sama "zakopča" skije.<
>To sam radila ja ili teta učiteljica.<
><
>U talijanskoj školi je naučila hodati na skijama po ravnom (mada im je to prirođeno,dakle počnu "hodati" kao da i nemaju skije), stati na traku,sići sa iste i krenuti u željenom pravcu, spuštali su se kao "avion" sa blagim pokušajima da koče.<
>Što će reći - lagano raširene noge, koljena prema naprijed, dakle položaj recimo pluga.<
><
>U austijskoj školi, dakle njeno drugo skijanje, sve to isto, s razlikom da više nema "avion" spuštanja, nego su ruke na koljenima a noge postavljene u plug.<
>Također im u svrhu pluga stave malu loptu između bedara koja ih jednostavno "tjera" da koče.<
><
>Na kraju našeg drugog skijanja, moje dijete je počelo lagano (ponekad) kočiti, okretati ramena prema "dolje" i samostalno postavljati skije u plug.<
><
>JA ju to ne bi mogla naučiti za 2 x 6 dana skijanja.<
>Prvi puta je išla u školu na hrvatskom, a sada su tete pričale isključivo njemački.<
>I funkcioniralo je Hana 18.03.2001.<i></i>
kelly
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 10 vel 2004, 17:16

Kelly, drago mi je da imaš takva pozitivna iskustva! Ja opet imam sama pozitivna iskustva što se tiče učenja skijanja s roditeljima, pa je vjerojatno samo ovisno o nama koju ćemo varijantu oda
ati. Koliko dnevno su skijali, da li si ti morala cijelo vrijeme biti s njom (pretpostavljam zbog skidanja, stavljanja opreme itd)? Nina je skijala recimo tri puta po sat vremena i došla je do ove prve faze o kojoj ti govoriš. Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Natasa36 » 10 vel 2004, 17:16

Slažem se sa Kelly u potpunosti.<
><
>Kod nas je situacija takva da tata do
o skija, mama (tj. ja) malo manje do
o. A o tatinim učiteljskim sposobnostima dosta govori činjenica da me je prvo on pukušao učiti skijati - nakon 2 dana sam sjedila u snijegu u suzama, posvadili se, htjela doma... Kad sam otišla u školu skijanja - sve 5, krenulo meni...<
><
>Potpuno se slažem da učitelji(ce) skijanja imaju drugačiji pristup i druga su vrsta autoriteta, tako da će Miriam isto ići u školu skijanja (kad za to dođe vrijeme). <
> Miriam 23.1.2003<i></i>
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la kelly » 10 vel 2004, 17:27

Kad smo bili u Italiji, tamo je bio taj hrvatski vrtić.<
>Ja sam joj obukla pancerice još dolje u auto, dakle kod ulaska na gondolu.Onda smo se penjali gore do vrtića, i tamo oblačili skije.<
><
>Mi otišli skijati a dijete ostalo s tetama (učiteljicama) i talijanskim učiteljem .<
>Skijali su od cca 10,30 do 12,00. Tada su išli unutra u vrtić, imali su ručak,cugu,igranje,odmaranje do 13.30.<
>Onda su opet išli van na skijanje, a tete su im obukle sve potrebno. Mi smo ju kupili u 15,00.<
><
>Sad u kitzbuhelu, je skijala sama sa svojom grupom, od 10,00 - 12,00 i tad sam ju kupila doma.<
>ako je trebala ići piškiti rekla je teti, i nije bilo nikakvih problema.<
><
> Hana 18.03.2001.<i></i>
kelly
Samo sam naišla
Samo sam naišla

svaka cast

PostPostao/la mama yaya » 11 vel 2004, 11:35

avo za Hanu. Samo naprijed. Ma slazem se da dijete vjerovatno ne treba stavljati prije 2,5 god. na skije, ali sto se tice ucenja to je uvijek individualna odluka, pa neki imaju bolje iskustvo sa uciteljima neki opet kad su sami ucili. Ja opet zamisljam nas kao porodicu (za kojih par godina) svi na skijama. A kako ce djeca nauciti (MM i ja skijamo dugo) to cemo jos vidjeti. Svakako je profesionalna pomoc uvijek do
o dosla, jedino mislim da bi mi malo bilo zao da dijete (djeca) nije sa nama. Ali mozda ce biti drugacije za koju godinu. <i></i>
Bajna - 05.01.2002.
Kikiriki - 07.09.2004.
mama yaya
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: svaka cast

PostPostao/la Hajdi » 11 vel 2004, 11:47

kelly, gdje ste točno imali taj hrvatski vrtić, išli ste preko agencije ili sami? To bi možda došlo u obzir za nas sljedeće godine. Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la kelly » 11 vel 2004, 12:08

Taj vrtić organizira agencija koja se zove Ban tours.<
>Mi smo spavali u Oberrasenu a skijali na Kronplatzu.<
><
>Vrtić/škola je na preko 2000 metara i stvarno je bilo super.<
><
>p.s. nemam ništa sa tom agencijom, došli smo do nje preko naših frendova Hana 18.03.2001.<i></i>
kelly
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 11 vel 2004, 12:12

kelly, o Kronplatzu sam čula sve najbolje što se tiče skijanja i male djece .... zna biti da se i mi sljedeće godine otputimo tamo. Hvala! Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Mirna » 11 vel 2004, 17:35

eh a vidis kelly ja se slazem i ne slazem s tobom. Slazem se da je i meni najjednostavniji nacin dati dijete u skolu skijanja. Rijesis se svih
iga. Ti skijas, dijete skija i do
o je z
inuto. Ne slazem da su ucitelji skijanja najbolji model.<
>Jednostavno ima ljudi koji znaju nauciti dijete skijati i imaju VOLJU a ima ljudi koji ne znaju, nemaju volju, ne znaju prenijeti djeci itd. Ja priznam da sam ja takva. I zato je za mene idealna skola skijanja. Ali apsolutno se ne slazem da ce dijete bolje nauciti skijati u skoli skijanja. Zato sto dijete uvijek treba imati model ponasanja po kojemu ce se razviti i kojega ce imitirati. Dakle ako dijete skija samnom i uziva u tom skijanju veca je vjerovatnost da ce nauciti skijati i da ce uzivati u skijanju. Kolika je vjerojatnost da dijete modela nadje u ucitelju skijanja. Kojeg mijenja godisnje. I poznaje sedam dana.<
>I drugo pitanje da li znas ikoga ko je naucio, stvarno naucio skijati u skoli skijanja? Naucio, mislim da je sada jedan od 5% najboljih skijasa na stazi.<
>Sto se tice preranog stavljanja na skije do tri godine mi je isto malo tesko komentirati. Jer iskreno receno da bi dijete pretrpilo sve ozljede i utjecalo na x ili o noge mora stvarno skijati. A koje dijete do 3 godine moze stvarno skijati? Koliko uopce traje zabava djetetu od 3 godine. I zasto je onda i vrtic za djecu na snijegu u svim vecim skijalistima di djecu od 2 godine dnevno stavljaju sat-dva u pance i na skije? <i></i>
Mirna

PostPostao/la kelly » 11 vel 2004, 17:46

ja nisam dala dijete u školu zato što je to meni najjednostavnije i zato da bi je se riješila.<
>Da hoću skijati sama ostavila bi ju kod bake tri dana i otišla skijati.<
>Rijetko koji roditelj može dati djetetu osnove koje su mu potrebne da bi jednoga dana do
o i sigurno skijalo. <
>Ja ne mogu, ni MM ne može.<
><
>Isto tako, stvarno i do
o skijati nije ono što će joj škola dati - ali osnove školskog skijanja i padanja su temelj za ono što će kasnije doći kao nadogradnja.<
><
>Za klince od 2 godine koje stavljaju na skije - no coment, samo sam izrekla mišljenje svoje i većina naših (hr) stručnjaka.<
><
>A za kraj, treba netko odgajati Janicu poslije Janice Hana 18.03.2001.<i></i>
kelly
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 11 vel 2004, 17:51

e baš će djetetu nešto bit ako je bilo pet minuta u pancericama i na skijama .. ajme stvarno .... <
>a upravo toliko je Lucija izdržala na skijama nakon što je maksimalno navaljivala da bi i ona skijala .... ok udovoljila je znatiželji i vratila se svojim toboganima i ljuljačkama<
> Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la kelly » 11 vel 2004, 17:53

pa nitko nije ni rekao da će im nešto biti ako budu 5 minuta na skijama Hana 18.03.2001.<i></i>
kelly
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 11 vel 2004, 18:16

Možda sam ja onda krivo razumjela ovo<
><
>Quote:Za klince od 2 godine koje stavljaju na skije<
><
>uglavnom svima je jasno da toliko mala djeca ne mogu biti više od doslovno nekoliko minuta na skijama, pa ne razumijem čemu onda panika ... Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 11 vel 2004, 18:18

btw kelly, ako je tvoja curica već skijala dvije sezone, onda prošle godine nije još imala dvije godine, I am right? Vidim da je tri mjeseca starija od Lucije. Nina (7.7.1999)<
Hajdi
Sveta krava

misljenje

PostPostao/la mama yaya » 12 vel 2004, 10:28

sto se tice godina za prvo skijanje i pocinjanje skijanja to je i tako isto individualno, ima djece koja hoce sa 2 god. (kao moja Ajna) na skije, a ima djece koja nece do srednje skole da skijaju, jednostavno im to nije zanimljivo. Tesko odrediti i godine, neko dijete je spremno sa 3 god. da pocne skijati a neko tek sa 5. MM savrseno skija i ima strpljenja tako da ja mislim da ce ipak prva opcija ucenja kod nas biti tata, a tek onda mozda kad dijete malo "utvrdi" na skijama u neku skolu. I ja nisam tako losa i mislim da bi mi se dalo uciti dijete, i nisam bas popustljiva. Samo ima jedna druga cinjenica, djeca kad su zajedno u nekoj grupi obicno se takmice medjusobno, i mene licno uvijek potice da bolje radim nesto ako radim u grupi nego sa nekim ko mi moze oprostiti tako lako ako nesto ne uradim kako treba. Tako da svaka opcija ima i pluseva i minusa, kao u ostalom i sve u zivotu. Rijetko da je jedna opcija savrsena. <i></i>
Bajna - 05.01.2002.
Kikiriki - 07.09.2004.
mama yaya
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: misljenje

PostPostao/la kelly » 12 vel 2004, 10:44

Hajdi, Hana je skijala ove sezone dva puta.<
>Prošlu zimu - sanjkanjeeeeee.... Hana 18.03.2001.<i></i>
kelly
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: misljenje

PostPostao/la patkica » 12 vel 2004, 16:28

Quote:I drugo pitanje da li znas ikoga ko je naucio, stvarno naucio skijati u skoli skijanja? Naucio, mislim da je sada jedan od 5% najboljih skijasa na stazi.<
>Mirna, MM vjerojatno nije u 5 % najboljih skijasa na stazi (al je blizu), i ucio je iskljucivo u skoli skijanja (tj. bio je u nekom klubu pa su s uciteljima isli na skijacu) iz vatre i pepela, iz krvi i suza...text <i></i>
patkica
svizac

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.