Sada je: 12 kol 2026, 12:27.

Kako četverogodišnjaku objasniti što je to drogiranje?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

PostPostao/la eli » 05 lis 2006, 11:35

nedin pristup mi se jako sviđa, ali za dijete koje već ide u školu. moja četverogodišnjakinja je jako bistra, ali tu spiku ne bi uspjela pohvatati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Šovinist » 05 lis 2006, 13:15

Neda3kids je napisao/la:Što je droga? (moji tako pitaju)
Droga je nešto od čega više ne možeš misliti, ne možeš razumjeti što se oko tebe događa, i nisi više svoj. OD toga postaneš bolestan, tako da se potpuno promijeniš. Postaneš loša osoba. Počneš krasti, ružno govorit, ružno se odijevati... i sam postaneš ružan. Tvoji pravi prijatelji te više ne vole, a roditelji su jako, jako tužni što si postao takav.
Od droge se ne možeš sam izliječiti.
Drugi ti mogu pomoći.
Ako ti slučajno netko ponudi drogu. Nikad nemoj uzeti. Reci "NEĆU!". Ako ti je netko da, donesi je doma i ispričaj mi. Nemoj je sam uzimati. Onaj tko ti je da možda će te nagovarati i pričati lijepe priče, ali ne vjeruj mu. On je i sam uzima, a već sam ti rekla/rekao da su takvi ljudi zli.
Nikad nemoj sam prijetiti policijom, već porazgovaraj s onima koji ćete saslušati i koji će to učiniti umjesto tebe - tetom u vrtiću, roditeljima, učiteljicom...

Ja im tako odgovaram. Ne znam da li je dovoljno dobro. A sigurno ću nešto naučiti s vama.

I onda kada proba sa 14 godina i kada shvati da je to totalna laž, jer uz droge bolje razumiješ svijet oko sebe, sve je puno ljubavi i boja i svijet je opcenito dobro mjesto i ne znas zasto su ti starci to do sada branili...

Reci istinu djetetu, da je droga za slabiće koji ne znaju živjeti u stvarnom svijetu. Da se od droge osjećaš bolje, ali si jadnik u očima svojeg tate.

Pristupom: lagati cemo djetetu "OD toga postaneš bolestan, tako da se potpuno promijeniš. Postaneš loša osoba. Počneš krasti, ružno govorit, ružno se odijevati... i sam postaneš ružan" a dijete 'sazna' od prijatelja da to nije istina - pa naravno da ce probati droge...

Takodjer treba djetetu dati na uvid i da postoje razlicite droge, no to kada postane starije...

Postoje droge koje su dozvoljene, ali nisu dobre za tebe (cigarete, pljujem po svim pušačima) , postoje droge koje su dobre ali su zabranjene (mraihuana može biti i lijek, ecstazy i lsd mogu biti lijek) i postoje droge koje su lose i zabranjene (crack, meth, koka).

takodjer treba uputiti dijete da ne uzima ovu srednju grupaciju "droge koje su dobre ali su zabranjene", jer sigurno ne bi uzimalo lijek ako mu ga doktor ne prepiše jer je bolesno...
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Šovinist » 05 lis 2006, 13:21

maslacak je napisao/la:Eh, kad bi ostalo sve na ovom
- onda se nemoj drogirati, osim ako nisi jadnik/ca
- necu tata

djetetu treba usaditi osjecaj od samog rodjenja o jadnicima, slabicima i normalnim ljudima.
Ne libiti se pokazati to i na svom primjeru - mama se je napila sinoc zato jer je u tom trenutku bila jadna i slabic, ali truditi ce se da to ne radi vise.

Ili, tata je slabič (wimp) zato što puši cigarete.

glavno je dijete od malena učiti da nisu svi ljudi jednaki, da su svi jedinstveni, različiti i da sebe treba najviše cijeniti. Da ponekad ciganka može vrijetiti više od muškarca, ali i da neki muškarac može više vrijediti od neke žene.
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Solea » 05 lis 2006, 14:11

sovinist, a to ti nama savjetujes iz vlastitog iskustva?
mislim, ti si tako svome djetetu, cetverogodisnjaku, objasnio sto je to droga?
pa jos ufino tu razliku izmedju marihuane i koke?

i da, malo sam ti intervenirala u gornji post. krivi organ si upotrijebio :mrgreen: a ono slabič ti nisam dirala, to si valjda namjerno tako napisao, mada meni slabić jos efektnije zvuci.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Šovinist » 05 lis 2006, 14:22

Solea032 je napisao/la:a to ti nama savjetujes iz vlastitog iskustva?
mislim, ti si tako svome djetetu, cetverogodisnjaku, objasnio sto je to droga?
pa jos ufino tu razliku izmedju marihuane i koke?

cetverogodisnjaku je dovoljno objasniti da postoje 2 vrste droge - cigarete i šprice.

cigarete su za luzere i to kupuju jadnici - kada god sam sa djetetom u trgovini i vidim da netko ispred mene kupuje cigarete (recimo vidim prosjecnu radniscku obitelj kako kupuje špeceraja za 2 djece i sebe u vrijednosti 800 kuna i cigareta 2 šteke) onda pokažem prstom na njih i kažem djetetu da su to jadnici jer se drogiraju. Nastojim to reći dovoljno glasno da i ti kupci cigareta to čuju - i da se posrame.

za šprice je četverogodišnjaku dovoljno objasniti da su to lijekovi koji su ukradeni od doktora i da ako ih najde da obavijesti policajca ili stariju osobu koja ce pozvati policajca.

ostatak price sam rekao za ove ostale roditelje malo starije djece, jer dok god država ne zabrani pušenje biti će jako teško roditeljima objasniti djetetu štetnost droga, a 'ulici' će biti lako odgojiti dijete.
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 05 lis 2006, 22:26

cetverogodisnjaku je dovoljno objasniti da postoje 2 vrste droge - cigarete i šprice.

Ne slazem se sa ovim! Mislim da dijete treba upozoriti na postojanje "bombona" i "sintetickih ljepila" jer se s tim moze prvim susresti.
Droge se "isprobavaju sve ranije"- najcesce u pubertetu, kad autoritet roditelja dijetetu vise ne predstavlja zapreku.
Sovinist- zamisli to tvoje dijete u pubertetu. Pocinje slusati Nirvanu i pjesmu su mu mrak. I kaze svojim prijateljima-" Moj stari sere kako je Kurt Cobain bio jadnik i luzer" a drustvo mu odgovori "Ma daj, starci nemaju pojma"...
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Šovinist » 06 lis 2006, 16:36

he he, objasniti djetetu da nije Kurt bio luzer zato sto je pisao (upitno) dobre pjesme, nego je luzer jer je bio labilna licnost koja se drogirala i time se ubila...

osim toga ako se za deset godina bude slusala nirvana to ce biti isti luzeri koji su u mojim godinama slusali bitlse... zamisli zivis u osamdesetima i devedesetima, svi klinci oko tebe slusaju acdc, nirvanu, billy-a, bon jovija, tomislava ivcica, thompsona, magazin, lepu brenu, rokeri s moravu... a ti slusas bitlse... pa svi tvoji vrsnjaci bi te popljuvali.. :)
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 06 lis 2006, 22:42

Da upravo sam ta- slusala sam u osamdesetima Beatlese i nitko me nije zbog toga pljuvao. Uvijek sam sama sebi birala sto cu slusati i iz tog razloga danas ne slusam narodnjake... pa me sad neki pljuju :mrgreen:

Ali nije muzika tema ovog topica.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Balu » 07 lis 2006, 23:31

Ajme Šovinistu sa tim slabičima... a baš me zanima (kad smo več off t.)kako bi reagirao kad bi tvoj šestnajstgodišnji sin rekao, da je zaljubljen u najboljeg prijatelja?! :whew
Balu
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Šovinist » 09 lis 2006, 11:24

Balulalow je napisao/la:Ajme Šovinistu sa tim slabičima... a baš me zanima (kad smo več off t.)kako bi reagirao kad bi tvoj šestnajstgodišnji sin rekao, da je zaljubljen u najboljeg prijatelja?! :whew

Evo, pošto je originalna verzija odgovora izmjenjena onda evo malo drugačije verzije istoga... :)

rekao bih mu:
glavno da je Hrvat.
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Webmama » 09 lis 2006, 14:06

Nemam te snage ispravljati, sve sto se pise govori o samom vlasniku posta, drugo sam ti napisala u pp :whew
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zoila » 09 lis 2006, 21:49

pokusat cu ignorirat onaj komentar jer vidim da je big boss Webi vec reagirala, i da odgovorim on topik:

cetverogodisnjaku je dovoljno reci da su droge stvari tipa tablete (neke cak mogu izgledati kao bonboni), cigarete koje cine stetu tvom tijelu, a neki ih ljudi uzimaju zato jer nisu na vrijeme naucili da to nije dobro za njih, i kad su jednom krenuli, sve im je teze prestati. Ljudi puse cigarete zato jer nisu naucili na vrijeme da je to lose, opasno, i fuj, i sad im je pretesko prestati.

Ne vidim potrebu povezati droge sa spricama cetverogodisnjaku zato jer djeca te dobi mrze ici doktoru, ne vole dobiti pikice, i bilo bi im prekomplicirano objasniti da neki ljudi vole sebe pikati s drogom. Umjesto toga, pricala bih o spricama kao opasnost na koje mogu naici u igralistu i od koje treba bijezati glavom bez obzira. Naglasila bih (ovo je sad vlastito iskustvo) da je JAKO JAKO VAZNO NE DIRATI SPRICU CAK NITI SA CIPELOM; NI SA STAPOM, NI SA CIM - kad vidis spricu, BIJEZATI i ne ciniti nista drugo nego BIJEZATI od toga!

Naime, moj sin je prosle godine vidio spricu u igralistu u skoli, i naravno kad ju je skuzio je vikao, pa za par sekundi je sprica bila okruzena hrpom prvasa, pa su ju neki dirali s nogom, drugi sa stapom - dok nije netko otisao po uciteljicu. Hvala Bogu sto sam sinu na vrijeme objasnila kako postupati, pa ju nije dirao ni sa cim.
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 09 lis 2006, 22:03

Slazem se Zoila s tobom. Ovo oko naglasavanja da ne dira spricu plus oni svi dodaci da od nepoznatih nikada nista ne smije uzeti cak niti ako mu nude.......
Mene je moja cer pocela ispitivati o drogiranju nakon neke epizode Zabranjene ljubavi (gledala kod frendice ili stavec) samo ona je veca pa smo mogli u detalje sa slikama kako odumire mozak.
Plus smo naveli par primjera iz zivota ko se drogirao pa mu je mozak odumro i vise ga ne koristi. :mrgreen:
Adorabla
Medena

PostPostao/la Šovinist » 10 lis 2006, 09:48

Zoila22 je napisao/la:cetverogodisnjaku je dovoljno reci da su droge stvari tipa tablete (neke cak mogu izgledati kao bonboni), cigarete koje cine stetu tvom tijelu, a neki ih ljudi uzimaju zato jer nisu na vrijeme naucili da to nije dobro za njih, i kad su jednom krenuli, sve im je teze prestati. Ljudi puse cigarete zato jer nisu naucili na vrijeme da je to lose, opasno, i fuj, i sad im je pretesko prestati.

Ovo je dobar pristup, ali ono što uvijek ostaje je problem:
- drugih roditelja koji puše na javnim mjestima
- druge 'cool' djece, takozvanih vršnjaka, koja će to sigurno probati...
Šovinist
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la antonia » 11 lis 2006, 08:48

dok to postane problem, mi trebamo djecu odgojiti u cvrste karaktere koji ce znati reci NE i koji se nece pred vrsnjacima sramiti reci NE.
antonia
Ovisna sam
Ovisna sam

Prethodna

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.