Sada je: 25 srp 2026, 14:52.

Secer, sol i ostali zacini

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Secer, sol i ostali zacini

PostPostao/la Nada » 15 pro 2006, 01:19

Poslijednja dva mjeseca primjecujem da Lora (15.5 mj.) ne jede s gustom s koji je jela do nedavno pa se pitam jesu li u pitanju zacini.

Kuhamo joj iskljucivo nezacinjeno (OK ponekad mi ju zao pa stavim koje zrno soli ali to vise dodje kao placebo jer je sol zaista smo u tragovima).

Smijem li, obzirom na njezinu dob poceti sa soljenjem hrane (ovo do sada ne smatram soljenjem)?

Kakva je situacija sa mljevenom crvenom paprikom (slatkom)? Ima li ona kakvih stetnih utjecaja? (hranjivu vrijednost sigurno nema no obogacuje okus hrane).

Vegeta je u Lorinoj prehrani strogo zabranjena i biti ce jos dugo a i mi smo na odvikavanju.

Kada bi bila normalna dob za koristenje papra? (ne mislim uvoditi, ne vidim potrebu ali kad vec pitam o zacinima...)

Vlasac, kopar, lovor, mazuran...???

I secer na kraju...

Griz mi je najfiniji sa secerom i posut kakaom.
Da li mi uopce smije pasti na pamet da tako nesto ponudim Lori (iako sam veliki protivnik raznih Lina)?

Kada secer?

Nekako sam odlucila da cu se protiv navedenog (plus kravlje mlijeko, grickalice, slatkisi...) boriti sto duze no do kada da ne pretjeram?
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 pro 2006, 08:38

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ja ne začinjam NIŠTA i NIKADA. dovoljno soli unese u organizam kroz jogurte, kravlje sireve, mlijeko...
niti mu mislim soliti, kad krene u vrtić ionako će početi jesti slano.
iznimne su situacije ako smo kod nekoga na ručku i slično pa mu dam nešto što su domaćini skuhali / ispekli, ali samo pod uvjetom da je blago, odnosno umjereno slano (naravno).
dakle - sve kuhano doma za njega je bez soli, iznimno pojede nešto blago slano kad smo negdje vani.

šećer mu ne dajem, čokolade, kakao i sl. tek povremeno pojede neki domaći kolač, ali nešto lagano tipa domaće pite ili štrudle od jabuka.
šećer mu jedino dajem kad je bolestan i kašlje pa mu šećer "špinam" na mlijeku za iskašljavanje.
ali također bih tolerirala da vani tek ponekad čvakne nešto slatko, ako to nešto nije čista kemija puna aditiva.

u hranu mu stavljam začinsko bilje tipa list peršina, celera, vlasac, lovor... i sl.

po meni nećeš nikada pretjerati ako svome djetetu doma ne daješ sve to o čemu pišeš, ali nećeš prošvikati ako ti ponekad negdje vani nešto od toga pojede (nešto, ne svašta :) ). prije ili kasnije dijete će jesti sve ono što nevalja, pa dok god si ti ta koja može utjecati na njegovu prehranu - to i čini.
kažeš da ti je bude žao pa joj staviš zrno soli, iako soli gotovo da i nema.
kao prvo - ako gotovo da je i nema, čemu onda soliš?
kao drugo - nema ti je šta biti žao, sol dobiva u dovoljnoj količini iz namirnica koje već u sebi sadržavaju sol, a lora za "bolje" ionako ne zna :mrgreen:

:mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Crazy Daisy » 15 pro 2006, 10:02

Hmmm, ja opet nisam za takve rigorozne stavove prema zacinima. Svojim curama od 18mj polako uvodim osnovne zacine, a sol umjereno dodajem vec neko vrijeme. Moje cure nece jesti ribu, te dodatak soli koristim kao izvor joda. Secer takodjer ne treba uskracivati jer je neophodan za rad mozga. Naravno stvar je u umjerenosti. Ono sto bi ja izbjegavala je zacinska paprika iz razloga sto je izrazito sklona kvarenju i nametnicima. Griz je takodjer meka za nametnike, pa ga drzite u hladnjaku.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 pro 2006, 10:18

daisy po meni bi rigorozno značilo da dijete apsolutno nikada ne stavi u usta slatko / slano, što nije slučaj kod noe. samo je svedeno na najmanju mjeru, nije dio njegove svakodnevne prehrane.
ili misliš da je i to rigorozno?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Crazy Daisy » 15 pro 2006, 10:53

Treba imati svakodnevni slatki obrok, u toj dobi ucenje je izrazito intenzivno i treba mu secer za bolji rad mozga. Pogresno je misliti da je secer neprijatelj, neprijatelj su bomboni i slatkisi. Secer kao dodatak jelu je potpuno prihvatljiva namirnica, samo izbjegavaj bijeljeni secer. Daj mu zasladjeni puding, dobit ce i mlijecni i slatki obrok u jednom. :papica
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 pro 2006, 10:54

daisy, uopće te nije loše imati pri ruci :mah
mamashnita od noje
Muza

re:

PostPostao/la Nada » 15 pro 2006, 17:28

Moj topic je o sasvim desetom ali moram u neke druge vode...

U Lorinom meniu zastupljeno je povrce, piletina, riba, integralna riza i tjestenina u 7 razlicitih kombinacija.

Jedan dan to je riba, slijedeci piletina, jedan dan s rizom/tjesteninom, drugi dan bez, uz razlicite kombinacije povrca spravljeno na nacin da je jedan dan kuhano u vodi, slijedeci dinstano na luku i pola zlice ulja.

Povremeno tek minimalno zasoljeno (ako odbija jesti, sto je Snito ujedno odgovor na tvoje pitanje :mah ).

Ribu uvijek kuham zasebno ali odbija ukoliko ne dodam cesnjak i persin.

Maslinovo ulje cesto dodajem ribi i povrcu.

Voce ne ljubi, tek povremeno pojede koju bananu, ananas ili lubenicu.

Doruckuje i vecera pahuljice (tipa Millupinog 7corn), palentu ili griz na sojinom mlijeku ponekad s bananom, vrlo rijetko umjesto mlijeka prihvati jogurt.

Povremeno dobije i pokoju Kinder cokoladicu ili keksic. No tu prica o slatkisima i grickalicama prestaje.

Za zedj pije vodu i pokoji gutljaj svjeze iscijedjenog soka od narance.

Osim toga, tu i tamo cvakne iz naseg tanjura (juhu, rizu, meso, ribu, tjesteninu...).

Trenutno je u nekoj fazi kada zeli iskusati sve sto vidi da mi jedemo i pijemo pa izbjegavamo vrstu hrane koja nije pogodna za Loru kako ne bismo dosli u situaciju da nas trazi jer kako da joj objasnim da to nije za nju a dobro je za nas.

Dosli smo do stadija u kome i kavu pijemo kriomice.

Situacija je i nas nagnala za ZDRAVIJIM prehrambenim navikama, kada vec nismo kadri da to ucinimo iz drugih pobuda.

ZDRAVIJIM znaci da niti do sada nismo jeli bas svakakvo smece, vise smo promijenili nacin pripreme hrane, s manje zacina ali smo i neke namirnice u potpunosti izbacili. Na ruku nam ide i pondeblje u kome trenutno zivimo.

U svojoj okolini (u Hr) nailazim na nerazumijevanje i otpor sto se tice Lorine prehrane, borim se sa valovima grickalica, brdima od secera, morem preh. artikala i hrane koja nije pogodna za Lorinu dob niti je u planu prehrane koji imam za nju...

Svakodnevno sam morala objasnjavati zasto Lori jos uvijek kuham posebno, zasto joj ne dajemo cokoladu i smokice, zasto ne kravlje mlijeko (zasto jos uvijek dojim?)...zasto, zasto...kada ce sve to jednom vidjeti i okusiti u vrticu, na djecjim rodjendanima, ovdje ili ondje pa se samo "mucim bezveze" (bez da itko pritome pridaje vaznosti i vjeruje u usadjivanje navika).

Osim MMa (naravno), samo moji roditelji, sestra i svekrva imaju razumijevanja iako su i oni imali svakakvih ideja no nakon sto sam ih "prosvijetlila" (a nakon sto su mene prosvijetlile clanice i stranice ovog foruma i prije Lorinog rodjenja) podrzavaju me i postuju moju odluku.

Ostatak me osudjuje i dovodi u situaciju da svom djetetu moram namamiti suze na oci zbog necega sto joj je gurnuto u ruku a ja sam joj morala oteti.

U krajnjoj liniji ne treba meni nicija podrska, za svoje sam dijete namjenila NAJBOLJE u svakom smislu (svaki roditelj je takav samo neki nisu dovoljno osvijesteni, misljenja sam).

Ovime zelim reci da osim od Vas, to NAJBOLJE nemam gdje za vidjeti/cuti/nauciti i sami Bog mi je pokazao put do Vas (ne samo sto se prehrane tice).

Naravno da postoje i drugi izvori (drugi forumi, razna literatura, informacije na internetu, savjeti i iskustva strucnjaka...) no sve te informacije znaju biti oprecne time i zbunjujuce.

Zato ono sto me muci volim iznijeti i raspraviti s Vama a opet u "suradnji" s majcinskim instinktom kojim me Bog podario.

Mozda zvucim pateticno no ne pokusavam iskamciti vase sazaljenje (sto bih s tim :dunno) vec razumijevanje i "blazu kaznu" za moguce grijehe pocinjene iz neznanja, neinformiranosti...

Vase nesebicne a kvalitetne savjete uvijek imam pa Vam se na njima jos jednom zahvaljujem.

Otvorena sam za nove, bolje opcije, otkrica, iskustva, sugestije ali i kritike a sve za ljepsim i kvalitetnijim odgojem i djetinjstvom voljene.

Jednako ocekujem i nadam se da ce navike koje stekne u roditeljskom domu Lora ponijeti kroz zivot kako bi joj posluzili na najbolji moguci nacin.

Molila bih za Vas osvrt na Lorin meni.

Daisy hvala... BTW griz, palentu, pahuljice, secer i sl. "sipke" preh. artikle koje nametnici ljube, drzimo u zamrzivacu (silom prilika no to je neka druga prica)
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 15 pro 2006, 17:47

u toj dobi može malo soli. može i malo šećera, iako bolje da ne šećeriš.
ja griz nikad nisam kuhala jer u njemu baš i nema ničeg korsnog (osim kalorija).
Vlasac, kopar, lovor, mazuran...???

može bez beda. samo nemoj muškatni oraščić koristiti za malu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la adea » 17 pro 2006, 12:04

Za zakljucak: Kada se moze djetetu najranije dodati sol?

Obrazlozenje: Moje najmanje (9,5 mjeseci) ne jede apsolutno nista sto joj skuham (mrkva, krumpir, brokula, piletina, riza, palenta, tikvice...). Nista. I onda sam pocela da joj za rucak dam Hippovu gotovu kasicu koju smaze kao da 7 dana nije jela. To je soljena hrana. Dojim ju, ali mislim da u toj dobi vec treba 1-2 postena obroka.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 17 pro 2006, 12:17

mislim da hippove kašice do godinu dana nisu soljene, ali mnoga djeca rađe jedu njih od domaće hrane zbog blagog okusa.
postoji neka alga koja daje hrani slankasti okus i može se koristiti u prehrani beba. javit će se sigurno neka od cura koje to koriste ili ubaci pojmove sol i alga u tražilicu pa ti možda izbaci.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 17 pro 2006, 17:23

kombu alga
ali više o njoj znaju tanja i ivanaCH - ja je nisam koristila
Ina66
kuhinjska fly lady

re:

PostPostao/la Nada » 17 pro 2006, 17:34

Eli zaista, toga se nisam sjetila...kombu alga??? ( :dunno nekako mi zvoni)

nemoj muškatni oraščić

zasto? alergen?

sto se griza tice dajem ga povremeno umjesto palente, rize na mlijeku i 7 corn pahuljica (u koje dodam voce, same pahuljice nece), cisto da joj mlijeko "sakrijem" u nesto jer ga solo nece piti.

U Hr joj dajem i svjezi kravlji sir ali ovdje ga ne mogu nabaviti, jogurt rijetko nadjem a bas ga Lora i nece trenutno u kolicini za koju smatram da bi trebala. (zato i offtopicarim na Snitinom topicu o kozjem mlijeku u potrazi za izvorima kalcija dok/ako ne budem smatrala da je vrijeme za kravlje mlijeko).

Sa soli i secerom jos nisam na cisto ali nekako me vise "vuce" na NE za sada (Lora sa 15 mj. ima gotovo 12 kg, gladna nije i napreduje).
Mozda je trenutno u nekoj "zacinskoj" fazi pa cu pricekati neko vrijeme razvoj situacije ali bolje da se na zacine (sol, secer...) "navuce" sto kasnije, zar ne?

Osim toga, sto se soli tice odoh traziti informacije o algi.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 17 pro 2006, 17:56

muškatni oraščić je u većim dozama halucinogen (klinci su u naše vrijeme znali naribati 4-5 oraha i pojesti sa malo jogurta kako bi ih puklo. :roll: ).
u malim dozama nije štetan, ali ja sa djetetom ne bi riskirala.
dok nisam ostala trudna, u pire bi obavezno naribala mrvicu muškatnog oraščića.

od začina sigurno ne štete sušene mediteranske biljke.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 18 pro 2006, 08:49

nadalina, što se tiče nerazumijevanja okoline kada je riječ o dohrani, svi se borimo s tim. ali na sreću na kraju oguglaš, a i okolina popusti kad skuži da si tvrd orah :mrgreen:
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Duga » 18 pro 2006, 09:02

Ja sam od navršenih godinu dana počela dodavati mrvicu morske soli, ali doslovno...do tada ništa...švrljala sam svuda i tražila razloge za i protiv mrvice soli ne zbog toga jer sam imala u glavi film da je djetetu nešto bljutavo ili ne, nego me više kopkala sol kao izvor joda pa sam na kraju zaključila da ću ga početi mrvu dodavati...kristalni šećer još nisam upotrijebila, ali obzirom da svakodnevno pojede jedan Hipp dječji keks ili što je odnedavno počela s malo čokolina ili keksolina s max pola dcl adaptiranog mlijeka (način kako da namakne mlijeko koje sve više otipa od sebe)...nisam baš sretna s izborom, a nije ni ona nešto oduševljena :dunno tim instantima...ostale začine nisam koristila, ali ću polako uvoditi jer primjećujem da su joj dosadili ovi okusi i da treba uvoditi "osvježenja" tipa lovor, kopar...
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mamashnita od noje » 18 pro 2006, 11:02

btw, ja smrdi u jelo stavljam wakama algu i miso od soje i ječma iz bio uzgoja.
fine je arome i blago slankastog okusa :papica
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la tanjabb » 18 pro 2006, 12:42

Je, miso je dosta slan, ako dodas zlicicu u povrtnu kombinaciju bilokakvu bit ce joj sasvim dovoljno. Mediteransko bilje moze, zasto ne? Lukas obozava ruzmarin, mazuran, bosiljak... persin. Papar, mi ne paprimo doma pa tako ni njemu. Vegetu nemoj. Bijeli secer nemamo doma, zlicicu smedjeg secera sam mu pocela stavljat u kuhane jabuke s zobenom kasom i cimetom tek nakon 2,5 godine. Prije bi kao prirodni zasladjivac koristila grozdjice ili suhe marelice, smokve, ubaci u kasu i da vidis kako ce slatko biti.
Soliti mozes, umjereno. Alga se zove wakame. Namocis par cm u vodu na kratko i dodas hrani koju kuhas, kasnije izvadis (moj ju sad i pojede).
Griz ce biti sasvim dovoljno sladak ako stavis nanj samo kakao, no iskreno ne znam kad se moze kakao, moj ga je probao tek s 2 godine (prije nije ni pokazivao zanimanja).

Ne daj se Nado, sigurna sam da ce joj prehrambene navike kojima ju ucite sada ostati jos za dugo dugo :hug . Gle moj ima 3 godine, jucer kad smo se vracali s mora i stali na benzinskoj on jurca po ducanu i naravno izabere si vrecicu smokija :mrgreen: . Kazem mu ja "Ne bi radije jabuku, imam jednu u autu?!" i slozilo se dijete odmah :up . Dam ja njemu sad vec svasta, pa i smokije na rodjendanima, ali za medjuobrok on uvijek prvo izabere voce.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

re:

PostPostao/la Nada » 18 pro 2006, 17:38

Hvala curke, odlicne informacije (najvise zasladjivanje suhim vocem i "soljenje" wakama algom) , to je ono sto mi je trebalo.

Snito-znaci nisam sama...

Svima :3srca
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pijavica » 20 pro 2006, 12:17

zamišljam si izraz lica moje mame da joj kažem da djetetu stavi wakame algu u jelo??!!

izbrisala sam prvu riječ
ina66
pijavica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Duga » 20 pro 2006, 12:52

Pijavice, slika i javi kako je prošlo slika
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Ina66 » 20 pro 2006, 22:22

stavljam cijeli tekst, radije nego link

Spice Up Your Baby's World

You've probably heard it over and over again, "Do not add sugar or salt to baby food". What about adding herbs and spices to tempt your baby's palate? Many parents neglect spices and the wide variety of tastes that may be introduced simply by adding a spice!

In many countries, babies are not fed bland rice cereals as their first foods rather they introduced to spices from the start.

Making your own baby food allows you to experiment with different tastes and textures for your baby and further offers you the chance to use a wider variety of ingredients than do commercial jars of baby food. When you make your own baby food, you are doing so for a variety of personal reasons. One of the most common reasons that parents make their own baby food is the benefit of being able to control exactly what their babies are eating.

This control helps to ensure that your baby is eating healthy, nutritious foods without any additives or "fillers" that are commonly found in commercial baby foods. These additives and fillers typically enter the commercial baby food chain in the "Stage 2", Dessert, "Stage 3" and "Toddler Meals" varieties. Reading the labels of these foods may have you wondering "Well if there's sugar or cinnamon in the commercial foods, why can't I add a wee bit to my homemade baby food?"

What Types of Spices Can I Add to Baby's Food?

While it is never recommended to add sugar or salt to baby's food, we do advocate adding some things to "spice up" or flavour your baby's food. Often when we think of additions to food for kids, sugar and/or salt immediately come to mind. Parents may seldom think about adding herbs and spices such as:

vanilla
pepper
garlic powder
basil
rosemary
dill
oregano
lemon zest
ginger
cinnamon
mint
nutmeg
anise
curry powder (yes, it's true, you may offer your older infant a wee dash of curry powder in her foods. You do need to watch for any reactions as some components of curry or even chili powder may give baby a rash)
These aforementioned spices can be lovely additions to your baby's foods! Introducing baby to spices that the family typically cooks with does not have to be left until baby has reached toddlerhood! Early introduction of spices may one day find you thinking, "Wow, we have never used salt or sugar in any or our kid(s)' foods!". Imagine raising a child that is not reliant on artificial sweeteners to entice the appetite!

When Can I Add Spices to Baby's Food?

A majority of pediatricians will recommend waiting until an infant is 8 months or older to introduce spices. This recommendation often has more to do with staving off digestive upsets than it does with possible allergic reactions. Like any other new food, please follow the "4 day wait rule" when introducing spices! As always, please discuss the introduction and use of herbs and spices with your baby's pediatrician!

Spiced Up Baby Food Creations

Try these spicy mixtures and put some baby zing into those everyday foods for baby:

Apple(Sauce) with cinnamon

Pears with Ginger and vanilla

Bananas with ginger

Plain Yogurt with mint

Sweet potato with nutmeg, cinnamon and/or cardamom

Pumpkin with cinnamon, nutmeg, ginger and dash of vanilla

Chicken with cinnamon and/or coriander

Chicken with garlic powder and basil

Carrots with basil & garlic - baked cinnamon carrots are yummy too!

Green beans with garlic powder

Mashed potatoes(white) with dill weed or garlic

Pasta with wee dab of butter and oregano and/or basil

Oatmeal or other cereals with fruits and cinnamon & nutmeg, dash of vanilla

Rice Pudding/Custards with cinnamon, nutmeg, dash of vanilla, cardamom, ginger

Spices may offer additional benefits other than changing a boring food into a new experience. Did you know that herbalists tout the following spices for their benefits.

Ginger - good for tummy upsets
Cinnamon - good for tummy upsets, diarrhea, possible anti-fungal and anti-bacterial
Garlic - anti-biotic, blood pressure
Coriander - aids gassiness, stimulates appetite, helps rheumatisms and joint pain
Dill - hiccups, colic, digestive troubles
Mint - stimulates healthy digestion, helps respiratory issues
Break out the spices and introduce your baby to the wonderful world of healthy flavour!
Ina66
kuhinjska fly lady

re:

PostPostao/la Nada » 22 pro 2006, 01:20

Ina-ovo je za mene novi moment, primljeno na znanje...

U casopisu Moje dijete naisla sam na slijedeci text:

"Nadohranu zapocnite s povrtnim kasicama (s tim se bas ne slazem, to moze biti i integralna riza ili voce) ali ne i s psencnim krupicom (gris) otezava apsorpciju kalcija i brzo izbacuje taj vazan element iz djecjih kostiju zbog cega one nisu dovoljno cvrste, kasni rast zuba, fontanele dulje vrijeme ne srastaju."
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzyem » 22 pro 2006, 11:28

Ovo mi nije jasno, pa koliko bi dijete trebalo pojesti griza da se to desi?
Moje cure ga jedu otprilike jednom tjedno....
Mislim, s njim se i ne počinje dohrana zbog glutena...
14.06.2000. Ema
28.02.2006. Erika i stela
suzyem
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 22 pro 2006, 11:30

ne hvataj se toga kao pijan plota. griz zbog glutena nije za početak ishrane. ta rečenica je "prerađena i zaoštrena" činjenica da velike količine rafiniranih ugljikohidrata "troše" kalcij. to se prvenstveno odnosi na redovito konzumiranje šećera.
eli
Sveta krava

PostPostao/la saptacica » 22 pro 2006, 12:29

pijavica je napisao/la:zamišljam si izraz lica moje mame da joj kažem da djetetu stavi wakame algu u jelo??!!

izbrisala sam prvu riječ
ina66

Moja je to začuđujuće dobro podnijela. Sad mi stiže svekrva na blagdane, čekam da vidim facu :mrgreen: ! Al ne očekujem ja od njih da stavljaju. JA stavljam!
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la saptacica » 22 pro 2006, 12:39

A što se tiče nerazumijevanja okoline, ja za to više nemam živaca. Pa se ja trudim da mu ja spravim obroke, pa ako poslije nešto negdje ubode ne nerviram se. Kad smo kod nekoga ja mu odaberem što će jesti pa kad to pojede neka sam zastrani koliko ga je volja- pretpostavljajući da je sit i da neće previše.
saptacica
Skoro doula

re:

PostPostao/la Nada » 22 pro 2006, 14:55

dobro Eli kaze:
ne hvataj se toga kao pijan plota

namjerno sam prepisala cijeli text u kome se spominje kako gris nije dobar za pocetak dohrane ali zaboravih dodati gluten kao vodeci razlog u toj dobi. Osim toga, kako Eli kaze,
u njemu baš i nema ničeg korisnog (osim kalorija)
.

Ja sam ga odnedavno Lori davala prilicno cesto jer joj ovdje nemam za ponuditi kvalitetne izvore kalcija kroz mlijecne proizvode (sada znam da se kalcij moze nadomjestiti i kroz izvore biljnog porijekla ali kojih nazalost ovdje takodjer nema u nekom izobilju).

Koristimo sojino mlijeko ali nece ga piti solo pa ga "sakrivam" u grisu, palenti, rizi na mlijeku, 7cornu...izbjegavajuci Lina.

Nakon Elinog posta+ovo o grisu i kalciju, ja cu malo stati na loptu i radije cesce ponuditi ostalo sto sam nabrojala umjesto grisa
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 22 pro 2006, 19:31

možeš ga svako toliko dati, nije drama. bitno je da vam to ne postane svakodnevna hrana (jedna moja frendica iz djetinjstva redovito je jela griz sa kakao za večeru, drugo nije htjela).
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 22 pro 2006, 19:35

Nadohranu zapocnite s povrtnim kasicama

ja se slažem sa time. znam mnoge mama koje su započele sa voćem (jabuka i kruška) i kasnije imale probleme sa uvođenjem povrća jer su se bebe naučile na slatkasti okus voća.
eli
Sveta krava

PostPostao/la suzyem » 22 pro 2006, 20:47

Ma ne držim se toga kao pijan plota, samo mi je malo oštro djelovao taj tekst. Istina je u svemu treba biti umjeren, inače bi skoro svaka namirnica dospjela na crnu listu.... Ja curke hranim što više mogu zdravije, sad je koma jer nema bio voća i povrća (bakin vrt ne radi), al dosta pazim i na neponavljanje namirnica, znači svaki dan nudim im nešto drugo: ako je danas bila palenta, sutra je zob, itd.
14.06.2000. Ema
28.02.2006. Erika i stela
suzyem
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.