Moj topic je o sasvim desetom ali moram u neke druge vode...
U Lorinom meniu zastupljeno je povrce, piletina, riba, integralna riza i tjestenina u 7 razlicitih kombinacija.
Jedan dan to je riba, slijedeci piletina, jedan dan s rizom/tjesteninom, drugi dan bez, uz razlicite kombinacije povrca spravljeno na nacin da je jedan dan kuhano u vodi, slijedeci dinstano na luku i pola zlice ulja.
Povremeno tek minimalno zasoljeno (ako odbija jesti, sto je Snito ujedno odgovor na tvoje pitanje

).
Ribu uvijek kuham zasebno ali odbija ukoliko ne dodam cesnjak i persin.
Maslinovo ulje cesto dodajem ribi i povrcu.
Voce ne ljubi, tek povremeno pojede koju bananu, ananas ili lubenicu.
Doruckuje i vecera pahuljice (tipa Millupinog 7corn), palentu ili griz na sojinom mlijeku ponekad s bananom, vrlo rijetko umjesto mlijeka prihvati jogurt.
Povremeno dobije i pokoju Kinder cokoladicu ili keksic. No tu prica o slatkisima i grickalicama prestaje.
Za zedj pije vodu i pokoji gutljaj svjeze iscijedjenog soka od narance.
Osim toga, tu i tamo cvakne iz naseg tanjura (juhu, rizu, meso, ribu, tjesteninu...).
Trenutno je u nekoj fazi kada zeli iskusati sve sto vidi da mi jedemo i pijemo pa izbjegavamo vrstu hrane koja nije pogodna za Loru kako ne bismo dosli u situaciju da nas trazi jer kako da joj objasnim da to nije za nju a dobro je za nas.
Dosli smo do stadija u kome i kavu pijemo kriomice.
Situacija je i nas nagnala za ZDRAVIJIM prehrambenim navikama, kada vec nismo kadri da to ucinimo iz drugih pobuda.
ZDRAVIJIM znaci da niti do sada nismo jeli bas svakakvo smece, vise smo promijenili nacin pripreme hrane, s manje zacina ali smo i neke namirnice u potpunosti izbacili. Na ruku nam ide i pondeblje u kome trenutno zivimo.
U svojoj okolini (u Hr) nailazim na nerazumijevanje i otpor sto se tice Lorine prehrane, borim se sa valovima grickalica, brdima od secera, morem preh. artikala i hrane koja nije pogodna za Lorinu dob niti je u planu prehrane koji imam za nju...
Svakodnevno sam morala objasnjavati zasto Lori jos uvijek kuham posebno, zasto joj ne dajemo cokoladu i smokice, zasto ne kravlje mlijeko (zasto jos uvijek dojim?)...zasto, zasto...kada ce sve to jednom vidjeti i okusiti u vrticu, na djecjim rodjendanima, ovdje ili ondje pa se samo "mucim bezveze" (bez da itko pritome pridaje vaznosti i vjeruje u usadjivanje navika).
Osim MMa (naravno), samo moji roditelji, sestra i svekrva imaju razumijevanja iako su i oni imali svakakvih ideja no nakon sto sam ih "prosvijetlila" (a nakon sto su mene prosvijetlile clanice i stranice ovog foruma i prije Lorinog rodjenja) podrzavaju me i postuju moju odluku.
Ostatak me osudjuje i dovodi u situaciju da svom djetetu moram namamiti suze na oci zbog necega sto joj je gurnuto u ruku a ja sam joj morala oteti.
U krajnjoj liniji ne treba meni nicija podrska, za svoje sam dijete namjenila NAJBOLJE u svakom smislu (svaki roditelj je takav samo neki nisu dovoljno osvijesteni, misljenja sam).
Ovime zelim reci da osim od Vas, to NAJBOLJE nemam gdje za vidjeti/cuti/nauciti i sami Bog mi je pokazao put do Vas (ne samo sto se prehrane tice).
Naravno da postoje i drugi izvori (drugi forumi, razna literatura, informacije na internetu, savjeti i iskustva strucnjaka...) no sve te informacije znaju biti oprecne time i zbunjujuce.
Zato ono sto me muci volim iznijeti i raspraviti s Vama a opet u "suradnji" s majcinskim instinktom kojim me Bog podario.
Mozda zvucim pateticno no ne pokusavam iskamciti vase sazaljenje (sto bih s tim

) vec razumijevanje i "blazu kaznu" za moguce grijehe pocinjene iz neznanja, neinformiranosti...
Vase nesebicne a kvalitetne savjete uvijek imam pa Vam se na njima jos jednom zahvaljujem.
Otvorena sam za nove, bolje opcije, otkrica, iskustva, sugestije ali i kritike a sve za ljepsim i kvalitetnijim odgojem i djetinjstvom voljene.
Jednako ocekujem i nadam se da ce navike koje stekne u roditeljskom domu Lora ponijeti kroz zivot kako bi joj posluzili na najbolji moguci nacin.
Molila bih za Vas osvrt na Lorin meni.
Daisy hvala... BTW griz, palentu, pahuljice, secer i sl. "sipke" preh. artikle koje nametnici ljube, drzimo u zamrzivacu (silom prilika no to je neka druga prica)