Sada je: 12 kol 2026, 18:12.

mama-kci, ne znam ni kako da nazovem ovo

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

mama-kci, ne znam ni kako da nazovem ovo

PostPostao/la TanjaMT » 12 ožu 2007, 13:36

Daklem, u zadnje vrijeme imam pocesto „konfliktne sitaucije“ sa mojom curom (3,5 god). Jedna tema/uzrok se ponavlja toliko redovito da me vec pocinje brinuti, a to je mama (ja) se dotjera, tj. obuce onako kako se njoj ne svidja: Primjer:
moja nova jakna:
-ruzna ti je ta jakna, skini je obuci staru,
-poderat cu ti tu jaknu nista ne valja
frizura (ja svezala mali repic koji inace ne nosim)
-skini rep ruzan ti je
-ti ne smijes imati rep
-pocupat cu te za kosu ako ne skines rep

Za vikend opet: isla sam na sisanje, bila je katastrofa, deranje na sav glas Ti ne smijes na sisanje, necu da ti frizura bude nova, i sl. Nakon mog sisanja nekoliko puta u toku dana mi je ponovila kako mi je ruzna frizura.
Kupila sam si nedavno nekakvu haljinu jer smo pozvani na vjencanje, redovito me podsjeca da je moram bacit u smece, jer ja ne smijem imati tu haljinu. I sad se polako mislim da je zaista necu moci obuc taj dan, jer ce bit smak svijeta.
Ja nisam zaista ni sminkerica, nit pomodarka, ne sminkam se pretjerano, uvijek sam u nekim prirodnim tonovima, lak na noktima mi se i ne vidi potpuno je neupadljiv , ne isticem ni posebne komade odjece nit marke, ma skroz sam normalna.
Ni sa klincima nemam neke posebne razgovore od oblacenju ili izgledu, cisto i uredno, svakodnevna higijena, to je to.
Uzrok vjerovatno lezi negdje drugdje, ali ja ne mogu dokucit gdje. Ako pokusam razgovor o tome kad se ona tako ljuti, onda jednostavno ne ide: sto ja vise zelim razgovarat o tome, to ona vise i vise histerizira i samo ponavlja isto (ili postaje agresivna, jednom me i ugrizla).
Sta vi mislite o ovome?
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la eli » 12 ožu 2007, 13:42

i moja je od trećeg do četvrtog rođendana bila zavidna kad bi ja imala nešto što ona nema (šminku, malo krzna na majci i sl.). prošlo je.
a reakcije su joj bile iste kao i kod tvoje kćeri.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maslacak » 12 ožu 2007, 14:33

Mozda je stvarno zavidna! Tj mozda je i ona htjela novu haljinu, novu frizuru, repic... :dunno
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 12 ožu 2007, 15:41

Pokusaj joj napraviti repic ili kupiti novu haljinu slicnu tvojoj, ukljuci je u sminkanje (malo sebe, malo nju)...
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Adorabla » 12 ožu 2007, 15:47

Ne bih rekla da je zavidna nego mislim da je to njena frka da ona nema kontrolu. Ona hoce kontrolu. Ona hoce da ti ides frizeru kada ona to hoce ili ju recimo pitaj da li bi ti ona htjela biti frizerka :D ili hoce da ona sudjeluje u tvom izboru haljine.
Ali zar ti bas nikako ne mozes njoj objasniti da ti oblacis sto zelis a ona sto ona zeli?
Nisam imala takvih problema pa ne znam, ali moje bi uredno komentirale mene da im se to ne svidja a ja bih rekla nesto kao stvarno itd i uglavnom radila po svome.
Adorabla
Medena

PostPostao/la TanjaMT » 12 ožu 2007, 15:58

Stefanova_mama
ona nece repice, spangice i sl., cak nece ni kod frizerke (ja je sisam ;-)) , ali haljinice i suknjice voli, i veseli se kad joj kazemo da joj lijepo stoji

Adorabla
ova teorija je po meni vrlo moguca.
Ali zar ti bas nikako ne mozes njoj objasniti da ti oblacis sto zelis a ona sto ona zeli?

Ja oblacim sto zelim, ali ona ne bas uvijek. Mislim, izvedem ja to da to izgleda kao da je i ona tako htjela, ali ne odlucuje ona o tome samostalno (jos ne ;-) )
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Adorabla » 12 ožu 2007, 16:09

pa mozda je to onda preslikavanje. Jel mozes ju pustitit da se potpuno sama oblaci i bira kombinacije? Ono sta ima veze ako obuce dolcevitu zelene boje, ljetnu suknju crveno ljubicaste boje i debele strample plave s cvjeticima :mrgreen: Kazes teti da je u fazi samooblacenja....
Adorabla
Medena

PostPostao/la Hajdi » 13 ožu 2007, 11:35

Možda tvoja curica ne podnosi promjene. Ti si njena mama i uvijek moraš biti takva kakvu te ona zamišlja. Moje cure su znale protestirati kad bih promijenila frizuru jer se nisu mogle naviknuti na promjenu. Dodatne promjene na tebi unose nesigurnost u njen mali život, i to joj smeta.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la TanjaMT » 13 ožu 2007, 13:24

nekako mi se adorablina teorija o zelji za kontrolom cini najblizom. moja je cura vrlo samostalna, snaznog karaktera, malo i buntovna, nije bas laka za hendlati :mrgreen:
mm veli da ja to uzimam previse osobno ( :dunno), da jednostavno ne trebam reagirati na takve izjave. mozda i jeste tako, al kako opet da ne odreagiram ako me grize ili pljuje :shock: ?
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Adorabla » 13 ožu 2007, 14:31

pa to su ti dva problema jer cilj ne opravdava sredstvo :mrgreen: Mislim ok je da ona izrazi svoje misljenje i to je jako pozitivno ali nikako nije u redu da pljuje i grize i to moras sprijeciti. Na to moras jako reagirati. Mislim ok je da ona ne da da ti obuces tu haljinu i neka navaljuje, neka dosadjuje ili kako god :mrgreen: samo neka ne grize i pljuje, ne tuce i sve ostalo sto spada u no-no ponasanja.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Stefanova_mama » 13 ožu 2007, 15:28

Adorabla je napisao/la: Na to moras jako reagirati.

Svaki put. Bez agresije, bez preteranih izrazavanja emocija, ali ona mora shvatiti da to nije prihvatljivo ponasanje.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la rapunzel » 14 ožu 2007, 14:26

Zanimljivo. Moja mladja (4 god.) je uvijek jako ponosna i kaze mi da sam princeza kad se dotjeram, ali zato ova starija (12 god.) pozeleni i kad si peglam kosu. Sve joj smeta. Kad obucem stikle, jednom godisnje veli mi da sam ja mama troje djece i da se nesmijem oblaciti seksi. :shock:
I am enough of an artist to draw freely upon my imagination. Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.

Albert Einstein
rapunzel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nera076 » 16 ožu 2007, 11:45

Nisam nikad imala takvih problema, moja Stefi (6) zna mi rec da mi je nesto ruzno ili lijepo, ali ne na takav navcin.

Stalno se raspituje, dali cu i njoj kupovat sminke i sve kad poraste i kad kazem naravno da hocu, ona je sretna.

Prosli mjesec sam odlucila sasit malo garderobe njoj i bratu i on naravno decko (8) zeli sve u vojnom stilu, a ona je odmah pocela da mu je to jako ruzno i rekla bih u slicnom stilu kao i tvoja malena-Tanja.
Naravno dobila je svoje i bila je presretna, ali za njegovo kaze da je jako ruzno i ona to nebi nikad obukla, ali ne obazirem se na to.
nera076
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la TanjaMT » 16 ožu 2007, 12:03

sad imamo i novi momenat: ti (mama) ne smijes imati prijateljicu! :conf
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la amira4pets » 16 ožu 2007, 15:32

Da li postoji mogucnost da oponas anekoga ko ti je tako nesto rekao a da nisi bila svjesna da je ona to cula?
Mozda je to?
amira4pets
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la opavlic » 23 ožu 2007, 14:12

A da ju pitaš što ona misli što bi ti trebala obuči,sviđa li joj se više ova ili ona haljina,kako ona zamišlja tvoju frizuru .....
Kad ideš frizeru povedi i nju,pa makar da ju samo počešljaju,kad lakiraš nokte,pitaj ju koji joj se lak više sviđa i želi li možda i ona lakirati nokte.
Probaj ju što više uključiti u sve što radiš.
Moja je još mala,ali obožava me gledati kad se šminkam,radim frizuru,a još je zadovoljnija kad i nju malo počešljam ili joj namažem usne labelom.
Više puta se dogodilo da čim bih ja napravila frizuru,ona je uzela češalj i "popravljala".Ja sam ju onda pohvalila kako je to super napravila,naravno,bila bi sva ponosna,a onda sam kriomice popravila njen popravak i sve o.k.
mama malog mjeseca
opavlic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la TanjaMT » 23 ožu 2007, 20:01

cure, sve sam ja to vec probala. i buduci da zaista nista nije urodilo plodom, onda mi je ona teorija o kontroli mame nekako najbliza. od zadnjeg "ispada" sa ugrizom se situacija nesto popravila, sad cekamo daljnji razvoj ;-)
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.