Sada je: 12 kol 2026, 21:30.

Pripreme za odlazak u bolnicu

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Pripreme za odlazak u bolnicu

PostPostao/la iris » 12 ožu 2007, 11:26

Elem, blizi nam se operacija krajnika, sva tri, za Vanju koja je upravo napunila 2,5 godine.

Ima li tko kakvih tips and tricks za price o bolnici i operaciji - u svim opreznim pokusajima objasnjavanja kako cemo lezati i gledati crtice na laptopu i kako ce spavati dok joj teta bude malo popravila grlo i kako ce boliti malo ali ne jako uglavnom dobijemo reakciju - NECUUUU U BOLNICUUUU

Nista neuobicajeno s obzirom na dob, drame se dogadjaju i kad nece ovu majicu ( a skoro uvijek nece bas tu ;)) i kad bi lijevo a ne desno i kad bi musmula pecenih. Ali bas zbog tog moram biti oprezna u serviranju cijele price .

Pomagajte s konkretnim pricama koje su upalile, ima li kakvih slikovnica ili filmova na tu temu ?
iris
slavonska gazela

PostPostao/la mamainana » 12 ožu 2007, 12:03

Mi smo našeg uvjerili da to nije bolnica neg vrtić u sklopu bolnice, gdje se može družiti s drugom djecom i funkcioniralo je, pogotovo zato što smo ga i nepedagoški potkupili, kad je ostao u sobi dobio je igračku koju si je želio
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 12 ožu 2007, 13:23

Mi nismo išli ništa popraviti, mi smo išli izvaditi "kuglice" koje su nam smetale. I svašta smo ispričali, tako da su htjeli na kraju te kuglice i gledati kasnije. L. dan danas priča o bolnici kao mjestu gdje bi se htjela vratiti, njima je bilo lijepo. Ali smo imali sreću da smo prije hodali na preglede k doktoru koji ih je i operirao, i on ih je došao pogledat prije negoli su ih uspavali, i nakon operacije. Što ja mislim da je jako bitno.
Nema ti nekog pravog recepta, svako dijete ima svoje.
Kak ti pišeš, čitam da zna odbijati i neke druge stvari.
A gle, dogovorite kako ćete. Ispričaj joj što je moguće više šta će se sve dogoditi, i dogovorite kad ćeš doći i što ćeš joj donijeti.
Naša je recimo dobila knjigu s naljepnicama, ništa značajno i ništa preskupo, i to joj je bilo iznenađenje, ali danas veli da joj je to bio jedan od ljepših poklona.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la medo14 » 12 ožu 2007, 14:17

I mi smo vadili "kuglicu" iz nosa (s 4 godine). Bili smo cijeli dan zajedno, jedino smo unaprijed utvrdili da jedno 30 min necu moci ici s njim unutra da doktor izvadi "kuglicu" iz nosa. Njemu je bio veliki motiv i nagrada jedan bager onako srednje veličine (trčećim korakom je išao iz bolnice prema autu gdje ga je čekao). To je bio dogovor prije odlaska u bolnicu. I dan danas spominje kako je taj bager dobio kao nagradu za hrabrost i baš se voli s njim igrati.
Uglavnom ne znam da li je zbog bagera ispao savršen pacijent, bez ijedne suze :dunno
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la iris » 12 ožu 2007, 14:52

o, da planiram ja neki mit i korupciju, svakako.

Ma, ona je jos stvarno mala (2,5) , sa Lenom koja je 4,5 nemam toliko dilema kako bi je pripremila ali ovoj su stvarno neke stvari jos nejasne. Uzeli smo apartman - MM ce biti s njom prije operacije, ja se nadam da cu stici dok se bude probudila iz anestezije i taj dan i noc smo u bolnici.

I kao sto rekoh - u necu smo fazi i kad se radi o banalnim svakodnevnim stvarima a kamoli ovako nesto :drink
iris
slavonska gazela

PostPostao/la SlucajniGost » 12 ožu 2007, 15:00

Ja joj ne bi puno pricala, jer em je u toj fazi, em nece shvatiti, a moze se bojati. Nekako joj reci da ce ujutro ici s tatom kod doktora, pa ce se igrati u toj sobi, pa ce poslije doci mama i onda cete tamo zajedno prespavati.
Nemam iskustva s bolnicom (hvala Bogu), ali imam s ovim NECU.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JiA » 12 ožu 2007, 15:06

A ja bih suprotno od SG, dakle, rekla bih joj istinu i samo istinu + mito i korupcija + mama i tata će biti s tobom.
Normalno je da se boji ( i ja bih se bojala ) ali nije normalno da ju muljamo i kažemo kako će se samo ići poigrati.
Kojeg li užasa kad skuže da im roditelj mulja!
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Solea » 12 ožu 2007, 15:43

konkretnu pricu ti nemam jer, srecom, nije ostajao u bolnici niti je imao operacije.
nase pripreme za odlaske zubaru ili na vadjenje krvi i sl. bile su slicne onome sto si i sama napisala. znaci, objasnjavali smo mu gdje idemo i zasto, pricali o tome sto ce mu tamo raditi i pripremali na ev. bol.
nismo mu nikada muljali ni govorili da nis ne boli ak znamo da boli.
to presucivanje i izbjegavanje istiine dugorocno i za neki sljedeci odlazak nikako nije dobro.
iris, mozda bih cesce spominjala i neki vazni dogadjaj koji ce sljediti nakon povratka iz bolnice. ono, povremeno, kao slucajno,kazes kako jedva cekas da nakon bolnice odete na izlet ili kod bake i dide ili u dubravu gledat bijelog zeku :lol...nesto ;-) tu, naravno, opet nema muljanja. sto obecas i ispostujes.
i jos sto se bolnice tice - svakako bih joj naglasavala da ona tamo nece biti sama, da ce s njom stalno biti ili tata ili mama.
Zadnja izmjena: Solea; 12 ožu 2007, 15:48; ukupno mijenjano 1 put/a.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la NINANJA » 12 ožu 2007, 15:46

Ne znam jel' bu Ti ovo pomoglo, al' mi Anju učimo od kad se rodila da je slikadoktor osoba koja će joj pomoć kad ju nekaj boli, smeta....

Pa možda da joj kažeš da idete u bolnicu i da će joj tam pomoći doktori da ju više ne buba uheko, grlo...zapravo da nema više smetnje, a i da će Mama :luv i Tata :luv bit tu kad će joj zatrebat...
A mito je uvijek dobrodošlo ;) naročito nekaj kaj si želi...

Anja je vadila mandule (sve) sa 5 i pol godina s tim da je morala sama prek noći ostat spavat u bolnici (u Vinogradskoj nema apartmana, a i njihova teorija je da je bolje da je dijete samo prek noći jer je to ionako friška rana otvorena za raznorazne moguće bakterije i viruse), a mi smo bili tam kad se zbudila iz narkoze - uglavnom bila je jako grogi, htjela je puno spavat - nadam se da bu i tvoja htjela spavat, pa onda to lakše podnese :hug

I, sorry kaj te pitam, al' zakaj vađenje mandula tolko malom djetetu :dunno ?!
Kaj to idete sve 3 mandule vadit ili ?
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 12 ožu 2007, 15:50

Imam malu njemacku slikovnicu Connie im Krankenhaus. Jel znas njemacki? Ako znas rado ti je posudim. U njoj doduse opisuje boravak u bolnici za slomljenu nogu ali ti malo dodas, malo izbacis (dijelove gdje je mama s Conni u bolnici :D). Ja sam tu slikovnicu mojoj svaki dan citala kada smo bili u Zaraznoj na odjelu.
Adorabla
Medena

PostPostao/la kimama1 » 12 ožu 2007, 16:00

Istina,+mito i korupcija. Ali kod nas se može ostati u bolnici 24 sata na ORL.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Dobri andjeo » 12 ožu 2007, 16:01

mi smo išli izvaditi "kuglice" koje su nam smetale. I svašta smo ispričali, tako da su htjeli na kraju te kuglice i gledati kasnije. L. dan danas priča o bolnici kao mjestu gdje bi se htjela vratiti, njima je bilo lijepo.
i kod nas slicno, isli vaditi glupe kuglice a kako su vec izasle iz kindaca to im je bilo strasno fora :roll: sve proslo odlicno bez trauma :whew doduse mi smo uzeli app tako da smo bili zajedno :)al kad nas je snasla bolinica neplanski dva mj nakon toga i bez mame prosli smo i vise nego odlicno :1
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la SlucajniGost » 12 ožu 2007, 16:03

A ja bih suprotno od SG, dakle, rekla bih joj istinu i samo istinu + mito i korupcija + mama i tata će biti s tobom

JiA a gdje si ti pročitala da ja ne bi rekla istinu?
Ja sam govorila da ne bi puno tupila po tome. A ne bi lagala.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dobri andjeo » 12 ožu 2007, 16:09

btw prije toga smo gledali miffy -bozicne price i tamo ima pricica o mifi koja vadi krajnike i ostaje u bolnici...kod nas ju posudjujemo u knjiznici...
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ivana7997 » 12 ožu 2007, 16:26

ima slikovnica miffy u bolnici, ali je ocajan prijevod :roll:

mislim da sam u ulazu u klaicevu bolnicu tamo gdje prodaju sve i svasta vidjela neku slikovnicu isto o bolnici

a davno davno i neki prirucnik 'kako pripremiti dijete na boravak u bolnici'
ivana7997
Abundija

PostPostao/la JiA » 12 ožu 2007, 16:30

SG, sorry, pročitala sam da bi prešutila, ne lagala :cool
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la pamparam » 12 ožu 2007, 20:40

iris, ja isto ne bi previse o tome, upravo zato jer je premala. mislim da je najvaznije to sto cete biti uz nju, tako ce joj biti jos lakse. kazem "jos" jer sam upravo na orl gledala kako sve to lagano prebrode manja djeca. za par sati su doslovce ko novi i stvarno je jedino vazno da je netko uz nju, da je moze pomaziti i utjesiti.
nije na odmet odnijeti joj bas u bolnicu, iznenaditi je, s necim sto bas jako voli - ako uopce ima u toj dobi neku igracku ili knjigu koju si jako zeli - to cisto da joj malo skrene paznju sa sebe same ;-)
pamparam
Nude Beach Inspector

PostPostao/la ChiaraR » 13 ožu 2007, 19:47

Nadam se da vama dopustaju da budete uz djecu kad se bude iz narkoze (u nasoj bolnici u Kanadi ne). Nama je sve proslo OK, osim tog budjenja jer se djeca prepadnu kad se probude na nepoznatom mjestu. I to i velika i mala. Moj je tada isto imao 2.5 godine.
Mi smo mu rekli da ide kod doktora, ali mu nismo bas puno objasnjavali jer je on stvarno bio premali za to. Vazno je da on zna da cete vi biti uz nju kad sve bude gotovo.
Mito i korupcija nekom novom igrackom naravno pomaze :cool , ali i da ima nesto poznato. Recimo moj je morao puno piti i popiskiti se prije nego ga puste, ali nije htio piti nista dok mu nisam dala u njegovoj casi sa kljunom.
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Crazy Daisy » 13 ožu 2007, 22:13

Daj joj do znanja gdje ide, ali joj nemoj puno trubiti o tome. Onako, kao da to i nije neki big dil, ionako ce tata ili mama biti cijelo vrijeme uz nju. Samim time sto ce biti centar svijeta, nece se puno buniti. Kod takvih "manjih" zahvata bude se iz narkoze na odjelu, pa obicno puste da roditelji budu s njima, ali zapamti to budjenje zna biti jaaako neugodno, jer klinci placu, zapomazu, bacaju se, svasta nesta i to zna trajati po 10-20min, no oni su svi pod analgeticima i nista ih ne boli, te se uopce ne sjecaju da su plakali kada dodju k sebi. Jednostavno se malo pogube kod budjenja, nije strasno kao sto izgleda. Sretno :mah
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la Buba » 14 ožu 2007, 12:51

E. je imala 3 godine kad smo isli na op. srca. kako nije bilo opcije da ostanemo s njom (nema ap.) pricali smo stalno o tome kako ce biti zdrava kad ju dr. izlijeci, mama i tata je biti blizu i sto vise s njom (vi cete biti s njom u ap, tu pretpostavljam nece biti vecih trauma).
Ukljucila sam ju u pripremu stvari za bolnicu, uzela si je igracke koje je htjela (poslije sam ja to malo reducirala jer je bila puna putna torba igracaka), kupili smo zajedno price koje cemo tamo citati, pokusali smo ne panicariti pred njom i samo pozitivno pricati o bolnici.
Bila sam s njom kad se budila iz anestezije, kad je zaspala smo morali otici, ujutro bi dosli odmah iza vizite (ili ranije). Da smo imali app mislim da bi bilo lakse, jer se znala probuditi tijekom noci i plakati.
Danas kad prica o bolnici (4 god.), prica o bebama koje su plakale i nisu joj dale spavati (bila je u (prenatrpanoj) sobi s bebicama), kako se igrala, kako su joj med. sestre izvadile iz torbe igracke i pomogle joj bojati, pokazuje mali oziljak i veseli se kako ju nista vise ne boli, uglavnom sve pozitivno.
I jako se cesto zna igrati doktora, poslije op. se je samo toga igrala slijedecih par mjeseci, ali nije htjela nista pricati o borakvu, tek nedavno je pocela.
Value has a value only if its value is valued.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 14 ožu 2007, 13:53

ima slikovnica miffy u bolnici, ali je ocajan prijevod
ma kakve to ima veze, pa ne zna valjda citat ;) ja ionako citam svaku slikovnicu kak meni pase a nek kak pise :lol
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la iris » 14 ožu 2007, 15:17

evo jucer smo obavili vadjenje krvi, ekg, danas pregled kod nase dokice, sutra anesteziologa - Je li i nju pregleda anest ili su to samo nalazi ???

krv i ekg su prosli u urlanju ali kod Vanje to i nije tako neuobicajeno, vrlo brzo se dovede do bacakanja. Sve je to vrlo hrabro odradio tata jer je mater bila u guzvi na poslu.

Netko me gore pitao, kako tako rano ? Stvar je u tome da su njoj krajnici toliki da ometaju disanje - ona dise na usta skoro stalno a koliko sam shvatila ima xy stvari koje se pri tome dogadjaju ako je dugotrajno ( npr. rad srca, oblik lica) Isto tako, bili smo na pregledu kod Dr. koji je na glasu kao nesklon operaciji uopce a kamoli u tako ranoj dobi i on je preporucio vadjenje. :dunno

Hvala vam svima za price, ne mislim puno tupiti o tome ali provucem tu i tamo i zbog nje i zbog Lene ( mi smo uglavnom kao cerge, i njima ce biti prva noc da ce spavati odvojeno jedna od druge). Kako mi imamo izmisljene price o Kamicku i Muharku skoro svako vece, tako trenutno Kamicko hrce, pa ce onda na pregled i tako...

Potraziti cu i knjigu. Moram priznati da hvalim boga sto postoji opcija apartmana, ja nisam tip mame koja mora biti svaki trenutak sa svojim djetetom ali pomisao da je pustim da spava sama ovakva majusna u nekoj bolnici mi je :(

potraziti cu miffy u knjiznici :mah
iris
slavonska gazela

PostPostao/la kimama1 » 14 ožu 2007, 15:19

Super što možeš s njom ostati.
Anesteziolog je kod nas jednom bio detaljan (3 krajnik), sve je živo propitao, poslušao je...drugi put (cjevčice) ništa, čista formalnost.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la mamashnita od noje » 14 ožu 2007, 22:30

iris nemam neki pametan savjet, osim onih koje si već dobila, a nemam ni iskustva tog tipa (srećom). imam samo veliki :hug za vanjca, a i za tebe.
i stvarno je super što ćete biti s njom, nezamislivo mi je da bih dijete morala ostaviti samo u bolnici. ni ne želim to zamišljati :ne
ali ja nekako uopće ne sumnjam u tvoje i s. sposobnosti objašnjavanja i tumačenja onoga što će se dogoditi na najbolji mogući način za vanjušku.
:hug
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Crazy Daisy » 15 ožu 2007, 13:58

...drzimo fige da sve prodje u najboljem redu :hug , naime nas je prvi puta anesteziolog skinuo sa programa nakon petodnevnog lezanja u bolnici i skupljanja nalaza, te odgodio op za 2mj zbog nezadovoljavajuceg opceg stanja (hgb 104) :( ...neka bude sto prije iza vas...
Crazy Daisy

PostPostao/la Buba » 15 ožu 2007, 14:56

offt:
Daisy - zar zbog hgb nisu htjeli operirati? mi idemo u pon na vadjenje 3. krajnika (bez spavanja u bolnici), B. ima hgb na granici i nasa ped. kaze da to nece predstavljati problem za op.

Iris - sretno![/b]
Value has a value only if its value is valued.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Crazy Daisy » 15 ožu 2007, 14:58

...anesteziologinja u Klajicevoj je trazila da bude preko 120, no H. je imala samo 8mj, pa su mozda zato bili rogorozniji... :dunno
Crazy Daisy

PostPostao/la jasna77 » 15 ožu 2007, 16:09

Iris, sretno :mah
Ima jedna zgodna knjiga sa stvarnim fotkama (mislim da su 80-e u pitanju, po odjelji i frizurama ;-) ) o djevojčici Sanji koja ide u bolnicu na operaciju. Ima je moja sveki, mislim da se zove: "...i onda sam opet bila zdrava", Sanja priča o bolnici, tako nekako, izdavač je Naša djeca, ne znam točno gdje ju je kupila. Mojim curama se svidjela pa ako vam može pomoć :dunno.
:bye
L. 12/02
E. 03/05
jasna77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bergamot » 15 ožu 2007, 22:24

Iris, zelim te samo virtualno zagrliti i poslati puse Vanji... i da prode sve najbolje i najbezbolnije sto moze i da ste sto prije doma. :hug
meraviljozna krezubica
10|2002
bergamot
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.